Početna » „Dobar“ holesterol možda ipak nije toliko dobar: Može da poveća rizik od jednog ozbiljnog zdravstvenog problema

„Dobar“ holesterol možda ipak nije toliko dobar: Može da poveća rizik od jednog ozbiljnog zdravstvenog problema

by admin

Takozvani „dobar“ holesterol možda ipak nije toliko dobar kao što se misli i može da izazove ozbiljan zdravstveni problem, sugerišu zabrinjavajuća istraživanja.„Dobar“ (HDL) holesterol i rizik od jedne bolesti„Dobar“ (HDL) holesterol, koji se obično smatra korisnim za zdravlje, može biti povezan sa povećanim rizikom od ozbiljnog glaukoma oka – barem među onima starijim od 55 godina – sugerišu rezultati velike opservacijske studije, objavljene u British Journal of Ophthalmology.Paradoksalno, „loš“ (LDL) holesterol, koji se obično smatra štetnim po zdravlje, može biti povezan sa manjim rizikom od glaukoma, stanja koje oštećuje optički nerv, što potencijalno dovodi do nepovratnog gubitka vida ili potpunog slepila, piše Miss7.Novo istraživanje dovodi u pitanje konvencionalnu mudrost o tome šta je dobro, a šta loše za zdravlje očiju i sugeriše da će možda morati da se preispita lečenje pacijenata sa visokim nivoom masti u krvi koji su pod većim rizikom od glaukoma, kažu naučnici.Predviđa se da bi broj obolelih od glaukoma mogao da dostigne oko 112 miliona do 2040. godine. Faktori rizika uključuju starost, etničku pripadnost, povećan očni pritisak i porodičnu istoriju bolesti, objašnjavaju istraživači.Nenormalno visoki nivoi cirkulišućih masti (lipida) u krvotoku su povezani sa očnim stanjima, kao što su makularna degeneracija i dijabetička retinopatija. Nedavno objavljeno istraživanje takođe sugeriše povezanost sa glaukomom, ali nalazi su nedosledni i nije jasno koji tip lipida može biti najuticajniji.Da bi dokazali ovu vezu, istraživači su uključili 400.229 učesnika starosti od 40 do 69 godina u studiji UK Biobank. Svi učesnici su popunili anketu, intervjuisani i podvrgnuti standardnim testovima krvi, uključujući i one za merenje masti u krvi, navodi Medical Xpress.Njihovo zdravlje je praćeno u proseku 14 godina, a za to vreme glaukom je dobilo 6.868 učesnika (skoro dva odsto). U poređenju sa učesnicima koji nisu razvili glaukom, oni koji su razvili glaukom su uglavnom bili stariji i nisu bili belci. Imali su viši HDL, ali niži LDL holesterol i veći odnos struka i kukova (što ukazuje na centralnu gojaznost).Foto: Shutterstock/Inside Creative HouseUčesnici koji su razvili glaukom takođe su imali veću verovatnoću da budu bivši pušači, uzimali su lekove za snižavanje holesterola u krvi (statine) i imali su veću prevalenciju dijabetesa, visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti.Ali analiza rezultata testova krvi pokazala je da su viši nivoi dobrog HDL holesterola povezani sa povećanim rizikom od glaukoma, dok su viši nivoi lošeg LDL holesterola, ukupnog holesterola i triglicerida povezani sa nižim rizikom.Oni sa najvišim nivoima HDL holesterola u krvotoku imali su 10 procenata veću verovatnoću da razviju glaukom od onih sa najnižim nivoima, pri čemu je svako povećanje (standardna devijacija) povezano sa pet procenata većim rizikom.Slično tome, učesnici sa najvišim nivoima LDL holesterola i triglicerida imali su osam procenata i 14 procenata manje šanse da razviju glaukom od onih sa najnižim nivoima. A svako (standardna devijacija) povećanje LDL holesterola, ukupnog holesterola i triglicerida smanjilo je rizike za četiri procenta.Međutim, ove uočene asocijacije postojale su samo među onima starijim od 55 godina, bez značajne povezanosti uočene kod onih od 40 do 55 godina. Na rezultate studije uticali su i pol i vrsta glaukoma. Istraživači su kreirali poligensku ocenu rizika – broj koji pruža personalizovanu meru genetske podložnosti bolesti kombinovanjem informacija o genetskom riziku iz celog genoma.Ovo je pokazalo da je svaki dodatni genetski rizik povezan sa pet odsto većom šansom za razvoj glaukoma. Ali nije bilo značajnih individualnih veza između LDL holesterola, ukupnog holesterola ili triglicerida i glaukoma.Pošto je ovo bila opservaciona studija, iz nje se ne mogu izvući čvrsti zaključci o uzrocima i posledicama. Takođe, naučnici priznaju različita ograničenja svojih nalaza, uključujući da uzorci krvi nisu uzeti nakon posta i da su uzeti samo u jednom trenutku.Takođe, nalazi možda neće biti primenljivi na druge etničke grupe, pošto su učesnici UK Biobank pretežno evropskog porekla. „Ovi nalazi dovode u pitanje postojeće paradigme o ‘dobrom’ i ‘lošem’ holesterolu u odnosu na zdravlje očiju. Ovo može da podstakne ponovnu procenu strategija upravljanja lipidima kod pacijenata sa rizikom od glaukoma“, sugerišu istraživači uprkos ograničenjima ove studije.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar