Uskršnja trpeza je uvek bogata – kuvana jaja, razne vrste mesa, pečeno povrće, pite, salate… Ipak, nakon praznika uvek bude ostataka sa kojima često ne znamo šta da radimo…Umesto da završe u frižideru dok ne postanu neupotrebljivi, u nastavku pogledajte kako možete iskoristiti ostatke uskršnje trpeze kako biste napravili nova, ukusna jela i tako izbegli bacanje hrane.Kako najbolje iskoristiti ostatke uskršnje trpeze1. Salata od kuvanih jaja i pečenog povrćaOstaci kuvanih jaja mogu postati osnova sjajne salate! Iseckajte ih na kolutove ili krupnije komade, dodajte pečeno povrće (papriku, šargarepu, tikvicu, krompir), malo senfa, maslinovog ulja i limunovog soka. Po želji ubacite malo rukole ili sira i vaš obrok je gotov za 5 minuta!2. Sendvič sa pečenim mesom i jajimaAko vam je ostalo mesa – pečene prasetine, jagnjetine ili šunke – napravite super sendvič! Kriška hleba, malo majoneza, tanke šnite mesa, kolutovi kuvanog jajeta, krastavčići i list zelene salate – idealan brz obrok za posao ili izlet!3. Šarena fritata Umutite nekoliko jaja, dodajte sitno iseckane ostatke mesa, pečeno povrće, parmezan ili neki sir koji imate pri ruci, začinite po ukusu i sve izlijte u podmazan tiganj. Ispecite kao fritatu ili zapecite u rerni. Idealan doručak ili lagana večera.4. Pita sa jajima i mesomUkoliko imate gotove kore i jaja, možete da napravite „uskršnju pitu“. Iseckajte kuvana jaja, ostatke mesa i eventualno malo sira, pa sve zajedno složite između kora, premažite jogurtom i jajetom, pa zapecite u rerni.5. Krem čorba od pečenog povrćaPečeno povrće može da postane ukusna čorba! Ubacite ga u blender sa malo bujona (ili vode), začinite, dodajte pavlaku ili kašiku jogurta za kremastu teksturu. Ugrejte i poslužite uz tostirani hleb.6. Namaz od kuvanih jajaNapravite domaći namaz – izgnječena kuvana jaja, malo majoneza ili pavlake, senf, so, biber i seckani mladi luk. Sve dobro izmešajte i koristite kao namaz za doručak, užinu ili kanapee.7. Tost pica sa ostacimaNa hleb namažite malo paradajz sosa, stavite komade mesa, jaje, povrće i rendani sir. Zapecite u rerni dok se sir ne istopi. Brzo, jednostavno i savršeno za brz porodični obrok!Dakle, umesto da se pitate šta da radite sa ostacima hrane, pustite mašti na volju i pretvorite ih u nova, kreativna jela. Na taj način ne samo da ćete sačuvati budžet i smanjiti otpad, već će i svaki obrok dobiti novu priču – a vaši ukućani će biti oduševljeni. Prijatno!Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
2
sledeći članak