Početna » 3 slasna recepta sa krompirom u glavnoj ulozi: Jednom kada ih probate, pire i pomfrit pašće u drugi plan

3 slasna recepta sa krompirom u glavnoj ulozi: Jednom kada ih probate, pire i pomfrit pašće u drugi plan

by admin

Iako se krompir u raznim oblicima najčešće služi kao prilog, od njega se mogu pripremiti brojna ukusna glavna jela. Sa tim u vezi, danas smo za vas izdvojili tri preukusna recepta sa krompirom u glavnoj ulozi.Krompir ne samo da je jedna od omiljenih namirnica ljudi širom sveta, već je i lako dostupna, jeftina i vrlo zasitna, pa je kao takva odličan izbor za pripremu slasnih i bogatih specijaliteta. Recepti za jela koja slede u nastavku, koje smo preuzeli sa sajta Index.hr, dokaz su da dobar ručak može da se napravi i bez puno mesa i drugih dodataka. Isprobajte ih i uverite se i sami.3 odlična recepta sa krompirom1. Musaka od mesa i krompiraJelo koje je popularno decenijama, a iako je priprema malo duža, musaku možete da napravite ranije, a zatim je samo ispečete neposredno pre ručka. Zasitna je i bogata, pa će vam uz nju trebati samo malo zelene salate ili sir, po želji.Foto: Shutterstock/TimolinaSastojci:
3 kašike ulja
600 mešanog mlevenog mesa
2 crvena luka
3 čena belog luka
so
biber
2 jajeta
250 ml mleka
seckanog svežeg peršuna
200 g gaude za posipanje
1,2 kg krupnijeg krompiraPriprema:
Krompir skuvajte u ljusci u slanoj vodi i ostavite da se ohladi, pa ga oljuštite.
Na ulju prodinstajte luk dok ne postane staklast, dodajte beli luk, kratko promešajte, pa dodajte meso.
Kada posle 15 minuta dinstanja uz stalno mešanje dobije boju sa svih strana, posolite i pobiberite i sklonite sa vatre.
Jaja i mleko umutiti žicom, pa dodajte svež seckani peršun i posolite.
Zagrejte rernu na 190 stepeni.
Dno vatrostalne posude (keramičke ili staklene) premažite sa malo ulja, tek toliko da se krompir ne zalepi.
Sada isecite trećinu krompira kuvanog u kori na kriške i stavite ih na dno kao prvi sloj musake.
Na to stavite polovinu mesa, prekrijte drugom trećinom isečenog kuvanog krompira, stavite drugu polovinu mesa i završite slojem krompira.
Prelijte pripremljenim prelivom od jaja i mleka, pospite rendanom gaudom i pecite u zagrejanoj rerni oko 45 minuta.
Pre sečenja, ostavite musaku da se malo ohladi, 15 do 20 minuta.2. Francuski krompirSloženac od krompira, jaja, kobasica i pavlake inspiriran je francuskim gratiniranim krompirom. Poslužite uz salatu, a kobasicu po želji zamenite slaninom.Foto: Shutterstock/Elena ShashkinaSastojci:
12 krompira
6 jaja
2 kobasice
200 g pavlake
2 jajeta
so, biberPriprema:
Skuvajte krompir, kobasice i jaja.
Krompir operite i stavite u šerpu napunjenu vodom. Kuvajte ga 25-30 minuta, ili dok ne omekša. Skuvani krompir izvadite iz vode i ostavite da se hladi 10 minuta. Ogulite ga, isecite na kriške debljine pola centimetra.
Kobasice kuvajte u zavisnosti od vrste kobasice, ali na primer, za kranjske kobasice je dovoljno 15 minuta. Kao i krompir, iseći na kriške debljine oko pola centimetra.
Kuvajte jaja dok ne budu tvrdo kuvana, 10 do 12 minuta. Ogulite ih i isecite na istu debljinu kao krompir i kobasice.
Preliv napravite tako što ćete žicom ili viljuškom pomešati pavlaku i jaja, posoliti i pobiberiti.
Vatrostalnu posudu za pečenje lagano nauljite. Polovinu krompira poređajte u ravnom sloju, posolite i pobiberite, pa stavite kobasice, jaja i završiti slojem krompira.
Prelijte mešavinom jaja i pavlake.
Stavite u rernu i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Poslužite toplo!3. Punjeni zapečeni krompirAko volite jela od krompira, ovo je izvrstan način da pripremite ovu omiljenu namirnicu mnogih ljudi. Kome god ih poslužili, možete biti sigurni kako će svi biti zadovoljni punjenim krompirima iz rerne!Foto: Shutterstock/Brent Hofacker Sastojci:
2 crvena krompira
2 kašičice maslinovog ulja
50 g pavlake
2 kašike rastopljenog putera
1 kašičica soli
1 prstohvat sveže mlevenog crnog bibera
50 g čedar sira
50 g mladog lukaZa preliv:
50 g pavlake
50 g mladog luka
2 režnja izmrvljene pečene slaninePriprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Svaki krompir premažite sa 1 kašičicom ulja, a vrh izbockajte viljuškom.
Stavite krompir na pleh za pečenje i pecite 1 sat.
Prebacite krompir na dasku za sečenje i isecite ga na pola. Kašikom nežno izdubite unutrašnjost krompira i stavite u posudu gde ćete ga  pomešati sa ostalim sastojcima i napraviti fil. Koru sačuvajte za kasnije, jer ćete je puniti.
U činiju sa izdubljenom unutrašnjošću krompira dodajte pavlaku, rastopljen puter, so, biber, polovinu rendanog sira i seckanog mladog luka, pa mešajte smesu dok ne postane glatka.
Zatim vratite mešavinu kašikom u koru krompira koju ste ranije sačuvali.
Pecite krompir u zagrejanoj rerni 10 minuta. Zatim ih pospite preostalim sirom i pecite još 5 minuta, dok se sir ne otopi. Na pečene krompire stavite pavlaku, slaninu i mladi luk i uživajte – prijatno!Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar