Predjela su često omiljeni deo svečanog ručka, kojima se uvek posebno radujemo. Gomila ukusnih đakonija koje kombinuju omiljene ukuse poput sireva, suhomesnatih proizvoda, maslina, povrća, pečuraka i slično predstavljaju savršenu uvertiru u glavno jelo koje sledi. Božić, naravno, nije izuzetak, pa sa tim u vezi, danas sa vama delimo 5 odličnih slasnih predloga za predjela kojima niko neće odoleti.Ova božićna predjela su kremasta, pikantna i omiljena među svim generacijama, a uz to ih krasi i vrlo dekorativan izgled zbog čega će jako lepo delovati na tanjiru. Recepti slede u nastavku.Božićna predjelaUrnebes salataUrnebes salata je tradicionalno jelo koje se najčešće priprema od krem sira ili feta sira, kisele pavlake, crvenog i belog luka i začina poput mlevene crvene paprike. Ponekad se dodaju i ljute paprike za pikantnost. Ova salata se obično služi kao namaz ili prilog – evo recepta.Foto: Shutterstock/Focus and BlurSlani rolatiDekorativnog izgleda, oni prelepo deluju na tanjiru, a osim toga i vrlo su ukusni, pa ih uglavnom svi vole i sa uživanjem degustiraju uz ostale praznične mezetluke. Osim toga, slani rolati popularni su i tokom drugih slavlja i praznika, pa je sada pravi trenutak da se prisetimo recepta za ove ukusne slane zalogajčiće. Recept pogledajte ovde.Foto: Shutterstock/Tasha CherkasovaMimozaMimoza salata je, pored ruske, jedno od omiljenih predjela na srpskim slavljima i svečanostima. Slojevi rendanog povrća i šunke u kombinaciji sa pavlakom i majonezom čine zavodljivu kombinaciju ukusa koju svi vole. Recept vas čeka ovde.Foto: Shutterstock/Lika MostovaSlana tortaSlana torta za koju recept danas delimo sa vama predstavlja pravu harmoniju mnogima omiljenih ukusa kao što su palačinke, krem sir, šunka, ajvar i drugi. Ova neodoljiva kremasta kombinacija daje vrlo osvežavajući, a opet vrlo bogat ukus, pa će vaši gosti sigurno biti više nego zadovoljni. Recept potražite ovde.Foto: Shutterstock/Ivan MateevSlana oblandaSlana oblanda je, pored Mimoza salate, slanih rolata i slane torte, jedno od zanimljivijih predjela na slavskoj i prazničnoj trpezi. Baš kao i slatku varijantu ovog jela, i slanu oblandu možete filovati raznim namazima i sastojcima i tako kreirati maštovite kombinacije ukusa. Pavlaka, sir, šunka, pečene paprike, te spanać samo su neke od namirnica koje se odlično slažu sa hrskavim neutralnim oblandama, a mi vam danas donosimo jednu proverenu kombinaciju koju svi vole. Recept je ovde.Foto: Shutterstock/Stefan-StevanovicPratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.