Ove nedelje u potrazi smo za ukusnim, finim i zasitnim jelima koja će nas zagrejati tokom hladnih jesenjih dana. Stoga ćemo se skoncentrisati na jednostavna jela koja se pripremaju bez puno filozofiranja, suđa i kuhinjskih aparata.#MeatlessMonday otvaramo sa jednostavnim jelom na bazi biljnog porekla – testeninom sa dinstanim kiselim kupusom. Nastavićemo sa toplim varivom od mlevenog mesa i graška, ali i pravim pilećim paprikašem. Za ljubitelje slatkog tu je fina štrudla od višnje i vanile, a za vikend ćemo pripremiti i svinjske kotlete u finoj marinadi. U nastavku pronađite sedam recepata – po jedan za svaki dan ove nedelje.Recepti za 7 ukusnih jela za ovu nedeljuPonedeljak, 28.10. – Testenina sa kiselim kupusomFoto: Shutterstock/AS FoodstudioTestenina i kupus savršen su par. Sa svežim kupusom pravimo mlince, a s kiselim ovo jednostavno jelo savršeno za prohladan jesenji dan. Za njega vam ne trebaju nikakvi posebni ni skupi sastojci – većinu verovatno već imate u svojoj kuhinji, piše Punkufer.hr.Sastojci:
400 g sušene testenine po želji
300 g kiselog kupusa
4 – 5 čenova belog luka
1 crni luk
1 kašika paradajz koncentrata
1 lovorov list
1 kašičica slatke mlevene paprike
biljno ulje po želji
so i biber po željiPriprema:
Skuvajte testeninu prema uputstvima sa pakovanja dok ne postane al dente. Ocedite testeninu i ostavite malo vode u kojoj se kuvala.
Dok se testenina kuva zagrejte malo ulja u tiganju, pa na njemu propržite naseckani crni luk. Dinstajte luk 10 do 15 minuta dok ne omekša i ne počne da se karamelizuje.
Dodajte naseckani beli luk, pa dinstaje oko minut.
Zatim dodajte paradajz i mlevenu slatku papriku, dobro promešajte i dinstajte sve zajedno još oko minut.
Dodajte kiseli kupus i lovorov list, pa dobro promešajte.
Kada primetite da kupus počinje da se lepi za dno, sipajte malo vode u kojoj se kuvala testenina i nastavite da dinstate, oko 20 minuta.
Pomešajte kuvanu testeninu s kupusom i sve dobro začinite solju i biberom. Poslužite jelo toplo i uživajte!Utorak, 29.10. – Varivo sa mlevenim mesom i graškomFoto: Shutterstock/Esin DenizGusto varivo od mlevenog mesa i graška ili kiymah bezelye popularni je turski recept koji se najčešće jede za ručak ili večeru, a poslužuje uz domaći hleb i jogurt. Ako ste vrlo gladni ili treba da nahranite puno gladnih ukućana, poslužite ga uz kuvani pirinač. Evo recepta:Sastojci:
700 g smrznutog graška
500 g mlevene junetine
400 g naseckanog paradajza
4 velike šargarepe
4 srednje velika krompira
3-4 čena belog luka
1 l pilećeg bujona
1 veliki crni luk
1 kašika paradajz koncentrata
1 lovorov list
1 kašičica mlevene paprike
¼ kašičice cimeta u prahu
½ kašičice mlevenog kumina
biljno ulje po želji
so i biber po željiPriprema:
U velikom loncu zagrejte malo ulja, pa na njemu krako propržite naseckani crni luk, oko 5 minuta.
Potom dodajte očišćene i naseckane šargarepe i krompir. Nastavite da pržite sve zajedno još oko pet minuta.
Začinite povrće solju, biberom, mlevenom paprikom, kuminom i cimetom.
Dodajte mleveno meso i pržite sve zajedno još oko 10 minuta dok junetina ne dobije lepu zlatnosmeđu boju.
Dodajte koncentrat paradajza, sve dobro promešajte i krčkajte oko minut.
Ubacite naseckani beli luk i krčkajte oko pola minuta.
Prelijte povrće i meso pilećim bujonom i naseckanim paradajzom.
U lonac dodajte smrznuti grašak i lovorov list.
Kuvajte sve zajedno oko pola sata dok se svi sastojci termički ne obrade do kraja, a ukusi fino ne povežu.
Poslužite s domaćim hlebom i jogurtom. Prijatno!Sreda, 30.10. – Njoke sa parmezanomFoto: Shutterstock/EllyGriAko se poslužite već gotovim njokama iz prodavnice, ovo jelo možete napraviti za svega 10-ak minuta. S obzirom da recept obuhvata tek pet sastojaka, koristite one boljeg kvaliteta. Na primer, ne upotrebljavajte parmezan koji se prodaje već narendan u kesici, već originalni komad sira koji ćete sami izrendati i staviti u ovo brzinsko jelo.Sastojci:
300 g njoka
60 g narendanog parmezana
30 g maslaca
so i biber po željiPriprema:
Skuvajte njoke prema uputstvu sa pakovanja. Sačuvajte oko 200 ml vode u kojoj su se kuvale njoke.
U tiganju zagrejte maslac.
Dodajte kuvane njoke, narendani parmezan i vodu u kojoj su se kuvale njoke, pa sve dobro promešajte.
Posolite i pobiberite po želji.
Pustite da se sve zajedno kuva par minuta dok se sir ne rastopi, a umak ne zgusne.
Poslužite njoke sa salatom po želji i uživajte!Četvrtak, 31.10. – Pileći paprikašFoto: Shutterstock/Tatiana VolgutovaPileći paprikaš je jelo mađarskog porekla koje rado jedemo, a pogotovo u hladnijim mesecima. On može biti pikantniji ili blaži – zavisno od ukusa. Ako niste dugo kuvali pileći paprikaš, prisetite se recepta. Poslužite ga uz široke rezance ili valjuške, i ne zaboravite da dodate bar jednu kašiku kisele pavlake!Sastojci:
1 kg piletine
2 glavice crnog luka
3-4 čena belog luka
150 g korena celera
2 šargarepe
1 sveža paprika
250 g seckanog paradajza (konzerviranog ili svežeg)
150 ml belog vina
2 lovorova lista
2 kašičice mlevene slatke paprike
pola kašike mlevene ljute paprike
1 kašika brašna
so, biber
uljeZa posluživanje:
kuvani široki rezanci ili valjušci
kisela pavlakaPriprema:
Celo pile isecite na komade ili koristite već isečene, vama omiljene komade piletine.
Naseckajte nasitno luk, beli luk, celer i šargarepu. Svežu papriku iseckajte na kockice.
U posudi zagrejte ulje pa dodajte luk, pržite ga 5 minuta, pa dodajte i ostalo povrće. Nastavite da dinstate dok povrće malo ne omekša.
Dodajte meso, kratko ga propržite, dodajte brašno i sipajte belo vino. Zatim dodajte mlevenu crvenu papriku, začinite bibberom i solju, ubacite lovorov list, pa nalijte vodu tako da pokrije sve sastojke u posudi. Nastavite da kuvate na laganoj vatri oko 15 minuta.
Dodajte seckani paradajz, poklopite i kuvajte narednih 30-45 minuta, odnosno dok meso ne bude kuvano.
Za prilog skuvajte široke rezance, valjuške, palentu ili slani krompir, pa poslužite u dubokim tanjirima uz dodatak kisele pavlake.Petak, 1.11. – Krompir salata sa tunomFoto: Shutterstock/Happy_food_photoSalata od krompira jednostavno je jelo koje se uz prave dodatke lako pretvara u hranjivi ručak ili večeru. Kako bi krompiri bili ukusniji, prelijte ih toplim bujonom od povrća ili ribe, i sjedinite ih sa tunom iz konzerve.Sastojci:
1 kg krompira
2 konzerve tunjevine
crne masline bez koštica
2 mlada luka
250 ml povrtnog bujona
1 kašičica senfa
1 limun
3 kašike maslinova ulja
so, biber
nekoliko grančica svežeg peršuna
svežanj mirođijePriprema:
Operite krompir, pa ga kuvajte u kori oko 30 minuta ili dok ne omekša. Kad je krompir kuvan, isperite ga u hladnoj vodi, pa prelijte limunovim sokom, pustite da se malo ohladi, pa ga oljuštite i isecite na kolutove jednake debljine.
Luk očistite i naseckajte na kolutove, dodajte ga krompiru i pažljivo promešajte.
U topli bujon dodajte senf, ulje, seckanu mirođiju, so i biber, sve dobro izmešajte i prelijte preko krompira, lagano protresite posudu, pa ostavite salatu da odstoji najmanje sat vremena kako bi se sve arome lepo povezale.
Umešajte tunu i masline, pa pospite seckanim peršunom i servirajte.Subota, 2.11. – Štrudla sa vanilom i višnjamaFoto: Shutterstock/allstarsJesen je savršeno vreme za uživanje u finim štrudlama. Mi vam za ovaj vikend predlažemo štrudlu od višanja i krema od vanile. To je jedan od onih recepata koje svakako treba probati:Sastojci: Za fil:
900 ml mleka
3 jajeta
160 grama šećera
90 g gustina
90 g glatkog brašna
3 vanilin šećera
75 g maslaca ili margarinaZa premazivanje kora:
1 jaje
60 g šećera
120 ml ulja
120 ml jogurta
45 g griza
1/2 praška za pecivoZa nadev:
300 g očišćenih višanja
30 g šećera
15 g grizaZa dekoraciju:Priprema:
Za krem, u većoj posudi pomešajte jaja, brašno, gustin, šećer i vanilin šećer. Kratko izmešajte varjačom, pa dodajte 12 kašika mleka i sve dobro izmešajte da u smesi nema grudvica.
Ostatak mleka stavite da proključa, pa sklonite sa strane.
Sipajte u mleko izmešanu smesu, pa uz mešanje kuvajte da se krem zgusne. U još vruć krem ubacite maslac ili margarin isečen na manje komade i dobro izmešajte da se maslac otopi. Kremu pokrijte providnom folijom i ostavite sa strane. Ako nemate providnu foliju, s vremena na vreme promešajte krem da se ne stvori korica.
Za fil za premazivanje mikserom umutite jaje sa šećerom da se dobije penasta smesa. Dodajte ulje i jogurt, kratko izmiksajte, a zatim sipajte griz i prašak za pecivo. Opet sve izmešajte u jednoličnu smesu.
Višnje pomešajte sa šećerom i grizom.
Na podlogu stavite prvu koru, premažite je sa 4 kašike smese, pa je prekrijte drugom korom.
I drugu koru premažite istom količinom smese i stavite treću koru.
Skuvani krem podelite na tri jednaka dela. Prvi deo krema rasporedite na jedan kraj kora. Po kremu rasporedite trećinu višanja. Malo presavijte kore sa strane, pa ih zarolajte u štrudlu. Štrudlu prebacite na pleh prekriven papirom za pečenje. Na isti način uvijte i preostale dve štrudle, dakle tri ukupno, pa ih premažite uljem.
Štrudle se peku u zagrejanoj rerni s ventilatorom na 180 C oko 20 minuta. Štrudle prvo ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Kad se ohlade, isecite ih na šnite oko 2 cm debljine i pospite šećerom u prahu pre služenja.Nedelja, 3.11. – Svinjski kotleti u finoj marinadiFoto: Shutterstock/Lunov MykolaUz pravu marinadu i običniji komadi mesa mogu postati senzacionalno mekani, sočni i mirisni. Osim maslinovog ulja, soja sosa, pikantnog senfa i koje kapi ljutog sosa, slobodno dodajte još pokoji sastojak, ali s ovom kombinacijom nećete pogrešiti u pripremi savršenih svinjskih kotleta: Sastojci:
80 ml maslinova ulja
80 ml soja sosa
4-5 čenova belog luka
3 kašike svetlosmeđeg šećera
2 kašike Vorčester sosa
2 kašike ljutog sosa (recimo Tabasko)
1 kašika pikantnog senfa
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašičica čili pahuljica
1/2 kašičice crnog biberaPriprema:
Izgnječite beli luk, pa pomešajte sve sastojke za marinadu zajedno u velikoj posudi. Takođe, možete koristiti i plastičnu kesicu koja se može zatvoriti.
Dodajte svinjske kotlete bez kosti u posudu ili kesicu tako da se oblože marinadom.
Marinirajte najmanje 1 sat, a ako imate vremena, idealno bi bilo 24 sata za najbolji ukus.
Pecite kotlete na roštilju ili u tiganju sve vreme ih prelivajući ostatkom marinade.
Poslužite uz prilog po želji i uživajte. Prijatno! Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
7 odličnih jela za svaki dan ove nedelje: Zasitna su, fina i prave se bez puno muke
32