Džem od kajsija: Starinski recept koji uspeva svima

Počinje sezona kajsija, koju će domaćice iskoristiti za spremanje džema ili pekmeza od ovog voća.Idealan za pravljenje kolača, najbolje kiflice su upravo sa džemom od kajsija, a mi smo pronašli recept za džem koji će vas vratiti u detinjstvo.Bilo da se odlučite za pripremu džema ili pekmeza, bitno je da birate zdrave i zrele plodove.Što su plodovi zreliji, imaju veći sadržaj voćnih šećera, pa će potreba za dodavanjem šećera biti manja.Razlika između pekmeza i džema je u tome što se u pekmez dodaje manja količina šećera, voće se usitni i kuva duže na laganoj temperaturi.Često se prvo ukuva voda sa šećerom, pa se dodaje usitnjeno voće.Kada se priprema džem od kajsija, obično se dodaje veća količina šećera i krupni komadi voća.S obzirom na to da šećer ima dejstvo konzervansa, džem se može kuvati kraće od pekmeza.Bilo kako bilo, ne postoje neka obavezujuća pravila kojih se striktno treba pridržavati.Omiljene pekmeze i džemove spremajte po svom ukusu.Sastojci:1 kg očišćenih kajsija300-400 gr šećera.Priprema:Kajsije usitnite – isecite na sitnije komade, dodajte šećer i lagano izgnječite rukama.Kuvajte na nižoj temperaturi oko sat vremena.Vreme kuvanja je okvirno jer nisu sve kajsije iste, neke su sočnije neke ne.Kada varjačom pređete po dnu i ono se vidi, vaš pekmez ili džem od kajsija je gotov.Ukoliko odjednom kuvate veću količinu, koristite veću šerpe.U tom slučaju će se vaš džem od kajsija kuvati duže nego kada kuvate manju količinu.Ukoliko se odlučite za pripremu pravog džema, očišćene kajsije pospite šećerom (možete staviti i više od 300-400 gr), izmešajte i ostavite ih da odstoje nekoliko sati.Zatim ih kuvajte na uobičajen način.Džem od kajsija možete zasladiti po ukusu.Znam da mnogi stavljaju 500 gr  ili više na kg kajsija.Po meni je i više nego dovoljno 250-300 gr šećera na 1 kg kajsija.Džem od kajsija je dovoljno sladak sa tom količinom šećera.I pekmez i džem od kajsija treba čuvati na isti način – sipajte ga u sterilisane tegle, dobro zatvorite, a potom stavite u dunst ili pasterizujte, piše blog Domaćica za vas. Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Punjeni baget: Preukusno praznično jelo gotovo za 20 minuta, a uspeće vam čak i ako ste potpuni amater u kuhinji

Riblja čorba: Jednostavan recept za početnike

Posna proja: Neizostavni deo posne (slavske) trpeze