Vreme je trešanja, a mi imamo jedan odličan, a jednostavan recept za tradicionalni francuski kolač klafuti sa ovim voćem.
Stari francuski recept za klafuti nalaže da koštice ne bi trebalo vaditi iz trešanja pošto kolaču daju jednu posebnu jaču aromu koju koštice ispuštaju prilikom pečenja, po nekima podseća na miris badema, ali je podjednako dobar i sa izvađenim košticama.
To isto važi i za višnje. Kolač se isto tako dobro priprema i sa kajsijama, borovnicama, kupinama, ribizlama, malinama, crno i belo grožđe, šljive. Kolač tada nosi naziv flognarde.
Šta nam je sve potrebno:
700g tamnih trešanja
4 jaja
100g šećera
150g brašna
200ml slatke pavlake
100ml mleka
70g putera
1 vanilin šećer
1/2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
i još 20g putera, kao i 50g šećera za premazivanje kalupa
Način pripreme:
Trešnje oprati, odstraniti peteljke, osušiti ubrusom.
Kalup za pečenje namazati puterom i posuti kristal šećerom, dovoljno samo da se pokrije dno i ivice kalupa.
Jaja penasto umutiti sa šećerom, dodati pavlaku, mleko, vanilin šećer, prašak za pecivo, otopljen puter, so i na kraju brašno. Sve dobro izmešati dok smesta ne postane glatka bez grudvica.
Trešnje složiti u kalup i preliti dobijenom smesom.
U prethodno zagrejanoj reni kolač peći na 180°C 35 min.
Pre služenja klafuti posuti šećerom u prahu.
Savet: Probajte klafuti sa izvađenim, ali i sa košticama. Još jedna mogućnost, očišćene trešnje posuti šećerom, čašicom likera od višanja ili amaretom.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.