Narandžasti sok kao prirodna zaštita od štetnih UV zraka

Tokom leta smo izloženi sunčevim zracima mnogo više nego u ostalim godišnjim dobima. Zbog toga je vrlo važno da se koža „nahrani“ na pravi način.Idealna hrana za kožu je beta-karoten.Beta-karoten (neaktivna forma vitamina A – provitamin vitamina A) je biljni pigment narandžaste (varira od žute do crvene) boje koji je nalazi u velikim količinama kako u povrću tako i voću.Ljudski organizam ga pretvara u vitamin A.U najvećim količinama ga ima u šargarepi, a pored nje se mogu izdvojiti i : breskva, kajsija, dinja, kao i drugo voće i povrće narandžaste boje.Beta-karoten povećava količinu melanina – pigmenta koji deluje kao prirodna zaštita protiv štetnih UV zraka.Unošenje veće količine prirodnog beta-karotena povoljno utiče na brže tamnjenje kože, sprečava alergijske reakcije, starenje kože, vezuje slobodne radikale, i naravno, jača imunitet.Takođe povoljno utiče i na regeneraciju kože i sluzokože – beta karoten ima vrlo jak uticaj na mlade ćelije i pomaže im da brže sazre i zamene stare i odumrle ćelije.Preporuka je da se beta-karoten kombinuje sa vitaminom E (masnoća koja se u većim količinama nalazi u biljnim uljima, ali i sirovim semenkama suncokreta, pšeničnim klicama, jajima…) i vitaminom C jer i oni povoljno deluju na zaštitu kože.Ljudski organizam najbolje apsorbuje vitamine i minerale iz prirodnih sokova.Najbolje je konzumirati sveže ceđene sokove.Ali s obzirom da beta-karoten podnosi visoke temperature – termostabilan je, nema bojazni da će se uništiti kuvanjem.Ukoliko niste u mogućnosti da svakog dana pravite sveže sokove, pripremite ga po sledećem receptu.Fotografije sa bloga Domaćica za vasNeophodni sastojci:
500 g šargarepe
300 g breskvi
voda po potrebi
med i limun po željiPriprema:Breskve oljuštite i prokuvajte kratko (jedan ključ) u malo vode (oko 2 dl). Izmiksajte ih.Šargarepu iscedite u sokovniku.Sipajte u sok od breskve, dodajte oko 1 l vode i ponovo prokuvajte kratko.Po želji, u prohlađen sok možete dodati med i sok od limuna.Ako nemate sokovnik, barenu šargarepu možete izblendirati zajedno sa breskvom, ali napominjem da ukus i tekstura soka neće biti isti.U tom slučaju koristite 200 g šargarepe. Količina vode je data okvirno.Dodajte onoliko vode koliko odgovara vašem ukusu.Ukoliko se pripremate za odlazak na more ili negde gde ćete više vremena provoditi na Suncu, pripremite i zaštite svoju kožu na vreme prirodnim putem.Recept  za pripremu možete naći i na bloguPiše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Kikiriki puter – recept koji je bolji, zdraviji i jeftiniji od kupovnog

Baunti kolač – savršen domaći desert za ljubitelje kokosa i čokolade

Ukrasi za slavski kolač – kako se prave i šta predstavljaju