Neodoljivi uskršnji keksići po receptu čuvene Meri Beri koji su gotovi za 20 minuta

Uskrs ne može da prođe bez preslatkih keksića u veselim prolećnim motivima. Kako nam se ovaj veliki praznik bliži, danas sa vama delimo recept čuvene britanske kuvarice Meri Beri za hrskave keksiće koje možete napraviti na čak dva zanimljiva načina!Meri Beri uvek je puna inspiracije, pa je tako i kada su u pitanju uskršnji keksići. Ova velika zvezda ima sjajnu ideju kako da od jednog testa napravi odlične keksiće za Uskrs u 2 verzije, gotove za samo 20 minuta, piše Miss7.Napravite ove dekorativne keksiće u obliku jaja, zečića, koka, pilića… i dobićete najbolji praznični desert koji će se posebno dopasti najmlađima. Ovi preslatki kolačići biće najbolji ukras vaše uskršnje trpeze, ali i omiljeni brzi desert za sve dane u godini (samo u drugim motivima).Uskršnji keksići po receptu Meri BeriSastojci:
200 g putera
150 g šećera
2 žumanceta
400 g višenamenskog brašna
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice karanfilića
1/2 kašičice muskatnog oraščića
4 kašike mleka
100 g suvog grožđa
3 kašike šećera u prahu
2 kašike soka od limunaZa dekoraciju:
250 g šećera u prahu
2 kašike vode
prehrambena bojaDekorativni uskršnji keksići; foto: Shutterstock/Africa StudioPriprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
U dve plitke tepsije stavite papir za pečenje.
Mešajte puter i šećer dok ne dobijete laganu, pahuljastu smesu.
Umešajte jedno po jedno žumanca.
Brašno i začine prosejte i dodajte dovoljno mleka da dobijete relativno mekano testo.
Podelite testo na 2 polovine.Jednu polovinu iskoristite za tradicionalne keksiće:U testo umešajte suvo grožđe i razvucite ga na debljinu od oko 5 mm.Kalupom isecite keksiće uskršnjih motiva, stavite u pleh i pospite sa malo šećera.Pecite oko 15 minuta.Nakon toga izvadite keksiće iz rerne i prebacite ih na rešetku da se ohlade.Čuvajte ih u posudi sa poklopcem, bez protoka vazduha.Za keksiće sa glazurom:Razvaljati testo na debljinu od oko 5 mm i kalupima za kolače isecite odgovarajuće uskršnje oblike (jaja, zečiće, cveće, koke, piliće…).Dva plitka pleha obložite papirom za pečenje i u njih stavite keksiće i pecite ih 10-15 minuta.Uskršnje keksiće izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade na rešetki.Za glazuru pomešajte šećer u prahu sa limunovim sokom i dodajte oko 2 kašike vode ili koliko je potrebno da dobijete glatku glazuru (ne pregustu, ali ni preretku!).Ako želite višebojnu glazuru, podelite ovu osnovnu mešavinu u nekoliko činija i u svaku stavite nekoliko kapi prehrambene boje po izboru.Stavite glazuru u poslastičarsku kesicu i njome crtajte razne oblike na keksićima ili jednostavno premažite celu gornju površinu keksa glazurom.Ostavite keksiće na vazduhu dok se glazura ne osuši.Poslužite i uživajte u svojim neodoljivim uskršnjim keksićima!Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Slana torta sa tost hlebom

Sočan, hrskav i aromatičan: Punjeni svinjski file kao zvezda uskršnjeg ručka

Sočna torta od šargarepe: Savršena uskršnja poslastica koja će vas osvojiti kako ukusom, tako i izgledom