Hleb je neizostavni deo kuhinje na Balkanu. Bez njega je teško zamisliti bilo koji obrok, ali, nažalost, veliki broj ljudi i dalje preferira beli hleb koji je bogat rafinisanim ugljenim hidratima i kao takav može doprineti gojenju i drugim zdravstvenim problemima. No, dobra vest je da danas postoji mnoštvo recepata koji nude odlične alternative za hleb i bela peciva, a koje odlikuje jednako lep ukus i zanimljiva tekstura.Ako ste odlučili da smanjite unos hleba ili ga potpuno izbacite iz ishrane, ne morate da odustanete od sendviča, tostova i drugih jela koja tradicionalno uključuju hleb. Ove alternative nude različite ukuse i teksture, a istovremeno su bogate hranljivim materijama, piše slobodnadalmacija.hr.Jedan od najboljih načina da zamenite hleb je korišćenje povrća kao osnove. Ovo ne samo da smanjuje unos kalorija i ugljenih hidrata, već i povećava unos vitamina, minerala i vlakana. Veliki listovi zelene salate, kao što je rimska salata, ili listovi i klice kelja savršeni su za zamenu tortilja ili hleba u sendvičima. Jednostavno ih napunite svojim omiljenim punjenjem i umotajte. Medical News Today ističe lisnato povrće kao odličnu niskokaloričnu opciju.Patlidžan i tikvice, isečeni na kriške debljine oko 1 cm, mogu se peći u rerni ili na gril tiganju, a posle pečenja mogu poslužiti kao odlična podloga za pljeskavice ili mini pice. Velike kapice portobelo pečuraka idealne su kao zamena za lepinje za hamburger, jer imaju mesnatiju teksturu od drugog povrća i daju bogatiji ukus. Listovi kupusa, kratko blanširani ili kuvani na pari, mogu da se koriste kao omot za razne nadeve, poput prolećnih rolnica ili sarmica.Ako vam nedostaje hrskavost hleba, krekeri i tortilje mogu biti dobra zamena. Važno je odabrati one napravljene od celih zrna.Pirinčani krekeri su lagani i hrskavi, neutralnog ukusa i mogu se kombinovati sa raznim namazima i prelivima, a birajte one od celog pirinča. Kukuruzne tortilje, posebno one napravljene od kukuruza celog zrna, odlična su opcija za pravljenje takosa, enčilada ili zdravih obloga, a imaju manje kalorija i ugljenih hidrata od pšeničnih tortilja. Ovseni kolači su bogati vlaknima i polako oslobađaju energiju, što ih čini odličnim izborom za doručak ili užinu.Izbacivanje hleba iz ishrane ili smanjenje njegovog unosa ne mora da znači odustajanje od ukusnih obroka. Uz malo kreativnosti i isprobavanje nove hrane, možete otkriti čitav niz zdravih i ukusnih alternativa koje će obogatiti vašu ishranu i pomoći vam da postignete svoje ciljeve u vezi sa zdravljem i težinom.Budite otvoreni za alternativne opcije kao što su tanko isečene kriške slatkog krompira koje se mogu tostirati i koristiti kao osnova za razne namaze. Nori alga je idealna za umotavanje suši i drugih punjenja, ali brzo upija vlagu. Tu su i dehidrirani hlebovi i krekeri od semenki, orašastih plodova i povrća, a za one koji ne žele da se odreknu teksture hleba, tu su recepti za „hleb” bez tradicionalnog brašna.Pogačice od karfiolaSastojci:
1 srednja glavica karfiola
2 jajeta
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
začini po želji (npr. beli luk u prahu, origano)Foto: Shutterstock/Elena VeselovaPriprema:
Operite karfiol i razdvojite ga na cvetove.
Stavite cvetove u blender ili seckalicu i sameljite dok ne dobijete teksturu pirinča.
Prebacite seckani karfiol u čistu kuhinjsku krpu i dobro ocedite.
Oceđen karfiol, jaja, so, biber i začine po želji, na plehu obloženom papirom za pečenje, pecite u zagrejanoj rerni na 20°C.Hleb od bademovog brašnaSastojci:
150 g bademovog brašna
4 jajeta
60 ml maslinovog ulja
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soliFoto: Shutterstock/Nina FirsovaPriprema:
Zagrejte reernu na 180°C.
U posudi pomešajte bademovo brašno, prašak za pecivo i so.
U drugoj posudi umutite jaja i maslinovo ulje.
Spojite mokre i suve sastojke i dobro promešajte.
Izlijte smesu u kalup za hleb obložen papirom za pečenje.
Pecite 30-35 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.Upsi hlebSastojci:
3 jajeta
100 g krem sira (sobne temperature)
1/4 kašičice soliFoto: Shutterstock/Ahanov MichaelPriprema:
Zagrejte rernu na 150°C. Odvojte belanca od žumanaca. Belanca umutite, sa solju, u čvrsti sneg. U drugoj posudi izmiksajte žumanca i krem sir dok ne dobijete glatku smesu.
Pažljivo umešajte sneg od belanaca u smesu od žumanaca i krem sira. Na pleh obložen papirom za pečenje kašikom rasporedite smesu u obliku krugova.
Pecite 20-25 minuta, ili dok ne dobiju zlatnožutu boju. Prijatno!Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
Ovo su najbolje zamene za hleb: Donosimo tri ukusna recepta u kojima možete uživati bez griže savesti
15