Palenta je nezamenljivi deo italijanske kuhinje. Reč je o rustičnom jelu koje se sastoji od kuvane kukuruzne krupice pomešane sa različitim sosevima na bazi paradajza, mesom i sirom, a najčešće se služi u severnoj Italiji za ručak ili večeru, piše punkufer.dnevnik.hr.
Nekada se palenta jela sa pavlakom, čvarcima i prženim lukom na masti, ali i u slatkoj varijanti, na mleku ili s belom kafom.
Palenta sa belom kafom u osamdesetim godinama prošlog veka bila je veoma popularan doručak među osobama svih generacija, pa čak i decom.
Crna turska kafa obilno bi se razvodnila kravljim mlekom, a potom dobro zašećerila, kako bismo bili sigurni da će mališani želeti da pojedu svoju porciju pre odlaska u školu. Oni koji nisu voleli belu kafu, preko palente bi prelili zaslađeno mleko.
Danas ovo jelo gotovo niko ne jede, što je prava šteta jer pruža preko potrebne nutrijente. U 100 grama palente nalazi se oko 360 kalorija, 8 grama belančevina i 77 grama ugljenih hidrata. Palenta sadrži i značajnu količinu prehrambenih vlakana koja poboljšavaju varenje, ali i vitamina B kompleksa te minerala poput gvožđa i magnezijuma.
Ako koristite instant kukuruznu krupicu, ovo jelo možete napraviti u 10-ak minuta.
Sastojci za palentu sa belom kafom:
Za palentu:
- 220 ml vode
- 50 g instant kukuruzne krupice
- prstohvat soli
Za belu kafu:
- 250 ml mleka
- 100 ml vode
- 1 kašičica mlevene kafe
- šećer po želji
Priprema palente s belom kafom:
- Pripremite palentu: U dubljem lončiću zagrejte 220 ml vode koju ste lagano zasolili. Kada voda počne da ključa postepeno dodajte instant kukuruznu krupicu.
- Neprestano mešajte smesu na ringli, tako da izbegnete grudvice. Kuvajte palentu oko dva do tri minuta dok se smesa ne zgusne. Stavite sa strane.
- Zagrejte 100 ml vode. Kada voda proključa, dodajte mlevenu kafu, dobro promešajte i vratite nakratko na ringlu. Stavite kafu sa strane.
- Kafu zasladite sa šećerom po želji i pomešajte s mlekom.
- Kuvanu palentu poslužite s belom kafom. Prijatno!