Pilav je jelo koje se priprema od pirinča, kuvanog sa povrćem, mesom ili ribom, uz dodatak različitih začinaPilav i jela slična njemu su karakteristična za mnoge kuhinje širom sveta, uključujući bliskoistočnu, centralnoazijsku, balkansku i mediteransku kuhinju. Pilav može biti jednostavno, ali i vrlo složeno jelo, u zavisnosti od sastojaka i načina pripreme.Pilav, receptSastojci:1 šolja pirinča (oko 200 g)2 šolje vode ili pilećeg bujona (oko 500 ml)1 glavica crnog luka1 šargarepa2 kašike ulja ili maslaca1 pileće belo meso (ili pileći batak, po želji)So po ukusuBiber po ukusu1 kašičica suvog začina (vegeta ili sličnog)1 list lovora1 kašičica sitno seckanog peršuna (po želji)Priprema:Priprema pirinča:Pirinač isperite nekoliko puta u hladnoj vodi dok voda ne postane bistra, kako biste uklonili višak skroba.Foto: Shutterstock / Africa StudioPriprema povrća:Sitno iseckajte crni luk i šargarepu.Priprema mesa:Ako koristite pileće belo meso, isecite ga na kockice. Ako koristite batak, možete ga ostaviti u komadu ili iseći na manje komade.Prženje povrća i mesa:U velikom loncu zagrejte ulje ili maslac na srednjoj temperaturi.Dodajte crni luk i šargarepu i pržite dok ne omekšaju i postanu zlatne boje.Dodajte pileće meso i pržite dok ne dobije lepu zlatnu boju sa svih strana.Dodavanje pirinča:Dodajte ispran pirinač u lonac i kratko propržite, oko 1-2 minuta, uz stalno mešanje.Kuvanje pilava:Nalijte vodu ili pileći bujon u lonac.Dodajte so, biber, suvi začin i list lovora.Pustite da proključa, a zatim smanjite temperaturu na nisku, poklopite lonac i kuvajte dok pirinač ne upije svu tečnost i postane mekan (oko 15-20 minuta).Završetak:Kada je pilav gotov, izvadite list lovora i dodajte sitno seckan peršun (po želji).Promešajte pilav i ostavite ga poklopljenog nekoliko minuta pre serviranja, kako bi se ukusi sjedinili.Serviranje:Pilav poslužite topao, uz salatu po želji.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
274