Punjene lignje su jedno ukusno i zanimljivo jelo koje je odlično za period posta, koji je danas počeo. Iako vrlo jednostavno, ovo jelo, koje smo imali priliku da vidimo nedavno u epizodi emisije „Praktična žena“, odlikuje bogat i aromatičan ukus, lako se sprema, a uz prilog od spanaća predstavlja odlično izbalansiran obrok, u kome će, bez sumnje, uživati svi koji ga budu probali.Punjene lignje su hrskave spolja, sočne iznutra, te kao takve predstavljaju odličan izbor za ukusan ručak ili večeru, a dovoljno su raskošne da možete slobodno da ih poslužite i kao deo trpeze na posnoj slavi ili tokom drugih praznika i slavlja. Recept, kao i video pogledajte u nastavku:Punjene lignjeSastojci:
350 g lignji
1/2 ljubičastog luka
2-3 čena belog
malo peršuna
3 pune kašike kuvanog pirinča
malo soli i bibera
maslinovo uljeZa prilog:
300-400 g spanaća
3-4 čena belog luka
30 ml maslinovog ulja
soPriprema:
Za lignje, zagrejte malo maslinovog ulja, pa dodajte luk i beli luk. Dinstajte na laganoj temperaturi dok ne postane staklasto.
Zatim dodajte sitno iseckane pipke lignji. Pržite ih 1-2 minuta dok ne pobele, pa dodajte pirinač i peršun, posolite, pobiberite i dobro izmešajte.
Prebacite pripremljenu smesu u dresir kesu, pa napunite lignje i zatvorite ih čačkalicom.
Pržite ih na zagrejanom tiganju na najjačoj temperaturi par minuta dok ne pobele i skroz promene boju.
Na kraju, po želji, punjene lignje možete preliti malom količinom maslinovog ulja u koje ste dodali peršun i beli luk.
Za prilog, obarite spanać, pa ga procedite i dodajte mu usitnjen beli luk, maslinovo ulje i so. Sve dobro promešajte i poslužiti uz glavno jelo.
Detaljan postupak pogledajte u videu ispod teksta. Prijatno!
Punjene lignje – delikates posne trpeze koji će oduševiti sve vaše goste
7