Početna » Recept nedelje: Baron torta

Recept nedelje: Baron torta

by admin

Baron torta – neodoljiva kombinacija malina i čokolade.Sastojci za jednu koru (peku se 4 kore):
4 belanceta
100 g šećera
80 g mlevenih oraha
20 g (2 kašike) kakao prahaSastojci za čokoladni krem:
16 žumanaca
250 g šećera
2 kesice vanilin šećera
50 g kakao praha
40 g pudinga sa ukusom čokolade
5 dl mleka
250 g čokolade
250 g putera sobne temperatureSastojci za fil sa malinama:
500 g smrznutih malina
200 g šećera
3 dl vode
2 kesice pudinga sa ukusom vanilinaGlazura:
200 g čokolade
5 kašika uljaKore:Umutiti belanca, dodati šećer, pa mutiti dok smesa ne postane čvrsta i glatka.U posudi izmešati mlevene orahe i prosejan kakao, pa sipati u belanca i sjediniti mešanjem.Pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm obložiti papirom za pečenje, izliti smesu, poravnati i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta.Postupak je isti za sve kore.Fotografije sa bloga Domaćica za vasČokoladni krem:Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati vanilin šećer, kakao i puding.Sipati malo mleka i sjediniti sve sastojke.Ostatak mleka sipati u šerpicu i sačekati da provri.U mleko sipati smesu od žumanca i kuvati na nižoj temperaturi uz mešanje oko 5 minuta.Staviti izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne istopi.Krem ohladiti na sobnoj temperaturi.Dodati maslac sobne temperature i mešati dok se svi sastojci ne sjedine (po potrebi umutiti mikserom).Krem staviti u frižider da se dobro ohladi, pa kratko umutiti mikserom.Fil sa malinama:Maline, šećer i 1 dl vode staviti da provri.Puding razmutiti sa 2 dl vode, sipati u maline i kuvati na srednoj temperaturi uz mešanje oko 5 minuta.Pokriti šerpicu i sačekati da se fil prohladi.Filovanje:Tortu filovati u kalupu na sledeći način:kora, 1/3 fil sa malinama, 1/3 čokoladnog krema… Završiti korom.Tortu ohladiti u frižideru nekoliko sati, skinuti kalup i preliti čokoladnom glazurom (čokoladu istopiti na pari ili niskoj temperaturi uz dodatak ulja).Dekorisati po želji – kakao prahom, šlag kremom od čokolade, malinama…Recept možete naći i na bloguPiše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar