Recept nedelje: Breskvice

Breskvice su starinski kolač. Verujem da ste svi čuli za njih ako ih niste probali. Sastav je sličan vanilicama, a ukus ipak različit. Sećam se, kada smo bile male, breskvice su bile obavezne za Božić i Novu godinu. Starinski recept je sa mašću, a ovaj koji vam pišem sa uljem.

Breskvice, sastojci:

  • 2 jajeta
  • 150 g šećera
  • 2 dl ulja
  • 3 kašike mleka
  • 3 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 500 g mekog brašna
  • 1 dl ruma
  • 7-8 kašika džema od kajsija
  • žuta i crvena jestiva boja  po potrebi ili arome jagode i kruške
  • kristal šećer po potrebi

Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo. Umutite sve sastojke, prekrijte posudu i držite 2-3 sata u frižideru ili na hladnom mestu.

Potom dodajte vanilin šećer i brašno. Brašno dodajte postepeno i mešajte varjačom (mikserom) dok je moguće, a potom umesite testo rukama.

Po potrebi dodajte još 1-2 kašike brašna dok mesite testo.

Testo treba da bude kompaktno i da se ne lepi, ali ne treba da bude jako čvrsto.

Pravite kuglice željene veličine, (moje su bile manje i od ove količine sam dobila 55 gotovih breskvica, tj 110 kuglica).

Kuglice ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, ali ostavljajte dosta razmaka između kako se kuglice tokom pečenja ne bi spojile.

Foto: Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Pecite ih 7-8 minuta  u zagrejanoj rerni na 150 stepeni (ili u zavisnosti od jačine vaše rerne).

Mlake keksiće izdubite oštrim nožićem pažljivo kako se ne bi polomili. U mrvice koje ste dobili nakon dubljenja, dodajte rum i džem i sve lepo sjedinite.

(U ovaj deo možete dodati kako prah ili još nešto drugo po izboru pored ruma i džema.) Napunite poslastičarsku kesu bez nastavka i punite izdubljenje polovine, pa spajajte po dve. U dve činijice sipajte po cca 1 dl mleka i po malo crvene i žute boje (ili arome).

Jednu stranu umačite u crvenu boju, drugu u žutu i uvaljate u kristal šećer. Po želji, breskvice dekorišite listićima.

Da biste lakše oblikovali jednake kuglice, napravite rolnicu, secite na jednake komade i oblikujte kuglice.

Smesa za spajanje kuglice treba da bude srednje čvrsta, postepeno dodajte džem. Sve zavisi i od toga koliko ste izdubili keksiće, ako ste ih dubili manje, biće vam potrebno manje džema i ruma.

U testo možete dodati i rendanu koricu limuna.

Related posts

Saher torta – poslastičarski klasik sa kojim jednostavno nema greške

Gomboce sa šljivama – recept za omiljeni jesenji desert

Priganice – recept za savršeno hrskavi doručak, užinu ili večeru