Brza posna torta se ne peče. Ako vam se gosti najave neplanirano ili nemate dovoljno vremena da sve napravite za posnu slavu, ova torta je odličan izbor.
Imate mogućnost da birate ukuse – da kombinujete razne sastojke. A umesto torte, možete napraviti sitne kolače – oblikovati kugllice ili neke druge oblike. Malo mašte, ljubavi,… I vaša božanstvena postastica je gotova za čas.
Brza posna torta, sastojci:
- 150 g margarna
- 150 g šećera u prahu
- 3 banane (oko 600 g)
- 2 jabuke (oko 300 g)
- 300 g mlevenog keksa
- 150 g kokosa
- vanilin šećer
Za glazuru:
- 200 g čokolade
- malo margarina
Priprema:
Umutite šećer u prahu i margarin. Dodajte sitno iseckane banane i izrendane jabuke koje ste prethodno oljuštili.
Sipajte keks i izmešajte. Na kraju umešajte kokos i vanilu.
Tacnu/modlu pospite keksom i oblikujte tortu.
Kada se torta stegne, prelijte je čokoladnom glazurom i dekorišite po želji.
Za dekoraciju je „kriva“ Tatjana Čukić.
Tortu sam dekorisala čipsom od kokosa koji sam dobila od Tanje.
Čips od kokosa daje posebnost ovom kolaču jer je božanstvenog ukusa i hrskav.
Ali naravno, može i bez njega.
Napomene:
Umesto kokosa možete koristiti neke druge orašaste plodove po izboru, ali biće vam potrebna veća količina u odnosu na kokos.
Ukoliko vam se učini da je smesa meka, dodate još malo keksa jer je kokos suvlji u odnosu na orahe, npr.
Količinu šećera prilagodite ukusu.
Brza posna torta se može dekorisati i šlagom – preko čokoladne glazure premažite šlag. A ukoliko ne postite, jednostavno posne sastojke zamenite mrsnim.
Ova torta/kolač može odmah da se jede, čim se stegne.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.