Cheesecake (čizkejk) je torta/kolač sa krem sirom. Pored sira, sastojci su: slatka pavlaka, keks, maslac i voće (najčešće crveno).Cheesecake (čizkejk) možete napraviti bez voće, sa čokoladom, orašastim plodovima… Osnova je ista, a dodatke prilagodite ukusu.New York cheesecake se pravi drugačije (peče se) u odnosu na ovaj koji je popularan kod nas. Krem sir, keks, pavlaku, margarin/puter kao i ostale sastojke možete birati. Koristite proizvode koji su vam dostupni ili one na koje ste navikli.Ovo je malo veća mera, pa ukoliko pravite prvi put, možete napraviti 1/3 ili 1/2 mere. Mera je za modlu prečnika 29-30 cm.Sastojci za koru:
250 g maslaca/margarina
120 g šećera u prahu
450 g krupnije mlevenog keksa
7-8 kašika soka od pomorandžeSastojci za fil:
600 g krem sira
300 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
600 ml slatke pavlake
2 šlag fiksa
20 g želatina (i 100 ml vode)Sastojci za voćni preliv:
700 g malina
1,5 dl sirupa od malina (domaćeg)
1,5 dl vode
2 kesice vanilin šećera
20 g želatina (i 100 ml vode)Cheesecake (čizkejk), priprema:Za koru umutite maslac/margarin sobne temperature sa šećerom u prahu. Dodajte keks i sok i umesite smesu. Modlu stavite na tacnu, sipajte smesu, oblikujte koru i stavite u frižider.Za fil prvo želatin prelijte vodom. Umutite slatku pavlaku sa krem fiksom (prema uputstvu sa pakovanja). Krem sir umutite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Umućenu slatku pavlaku dodajte u krem sir, kratko umutite mikserom. Želatin otopite na ringli.U tankom mlazu sipajte želatin u beli fil i mutite neprekidno mikserom. Fil sipajte preko kore i lepo poravnajte.Za voćni fil želatin prelijte vodom. Prokuvajte maline, sirup i vodu (kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja). U želatin sipajte malo smese koju ste prethodno skuvali i mešajte dok se želatin ne otopi. Sipajte želatin u ostatak voća i dodajte vanilin šećer. Voćni preliv dobro ohladite, pa ga stavite na pola sata u frižider. Potom ga sipajte preko belog fila.Cheesecake (čizkejk) ostavite u frižideru nekoliko sati da se sve lepo stegne (najbolje preko noći) Obruč odvojite tankim nožem i skinite ga. Cheesecake (čizkejk) možete dekorisati po želji.Napomene:Količinu šećera, prilagodite ukusu. Takođe, umesto sirupa od malina možete sipati vodu i dodati šećer po ukusu . Količine želatina i šlag fiksa prilagodite potrebama. Savetujem da koristite masniji krem sir. Cheesecake (čizkejk) ne morate praviti u okruglom kalupu.Recept možete naći i na bloguPiše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.