Recept nedelje: Koh sa jagodama

Koh od griza se najčešće preliva zagrejanim mlekom u koje se dodaje šećer. To je tradicionalni način pripreme koha.Zapravo, imala sam u planu da napravim baklavu sa voćem, ali s obzirom da je bilo kasno i da prodavnice nisu radile (a nisam imala kore), odluka je pala – koh sa voćem.Odlučila sam da napravim voćni koh – bez mleka.Od voća možete koristiti ono koje volite. Preporučujem crveno voće.U zamrzivaču sam imala jagode i višnje i rešila da ih potrošim . Ukoliko koristite sveže voće, dodajte još 1 dl vode, okvirno.Sastojci:4 jajeta4 kašike šećera1 kesica vanilin šećera6 punih kašika grizaPreliv:150 g višanja150 g jagoda7-8 kašika šećera (ili po ukusu)4,5 dl vode (ili više)Priprema:Belanca umutite u čvrst sneg.Dodajte šećer (plus vanilin) i mutite dok se on ne otopi.Na kraju dodajte žumanca i mutite mikserom kratko. Umešajte griz.Pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm premažite uljem, pospite brašnom i izlijte koh. Pecite ga u zagrejanoj rerni 25-30 minuta na 180 stepeni.Dok se koh peče, pripremite preliv:Jagode iseckajte na sitnije komade, dodajte višnje(bez koštica), vodu i šećer.Kuvajte na srednjoj tmpraturi oko 5 minuta, od momenta vrenja. Pečeni koh prelije mlakim sirupom.Voće možete izblendirati i premazati koh ili ga zajedno sa prelivom sipati preko koha.Koh treba da odstoji nekoliko sati. Najukusniji je kada se dobro rashladi u frižideru.Ako vam mleko ne prija ili ga ne konzumirate iz nekog razloga, ovako pripremljen koh je pravi izbor za vas.Recept  za pripremu možete naći i na bloguPiše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Kikiriki puter – recept koji je bolji, zdraviji i jeftiniji od kupovnog

Baunti kolač – savršen domaći desert za ljubitelje kokosa i čokolade

Ukrasi za slavski kolač – kako se prave i šta predstavljaju