Pita sa kiselim krastavcima je vrlo slična španskoj ili carskoj piti. S obzirom na to da obožavam pečene kisele krastavce, odlučila sam da napravim ovu pitu.Začinila sam je biberom i limunovom koricom.Pita sa kiselim krastavcima, sastojci:
4 jajeta
220 ml jogurta
120 ml ulja
1 šolja brašna
1 šolja pšeničnog griza
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli (ili po ukusu)
1/2 kašičice mlevenog bibera
1/2 tegle sitno iseckanih kiselih krastavaca
200 g feta sira, izmrvljenog
za posipanje: semenke po izboru* Šolja je od 2 dlPita sa kiselim krastavcima, priprema:Penasto umutite jaja, pa dodajte ulje i jogurt i sjednitite. Potom dodajte sve ostale navedene sastojke i izmešajte.Pleh obložite papirom za pečenje, izlijte smesu i pospite semenkama. Pitu stavite u rernu, pa je onda uključite na 200-220 stepeni. Pecite je dok lepo ne porumeni, 25-30 minuta.Napomene:Veličinu pleha izaberite sami, u zavisnosti da li želite deblju ili tanju pitu. Od veličine pleha, zavisi dužina pečenja.Ukoliko ne volite neki od začina, biber ili limunovi koricu, izostavite ih. Sve pite ovog pita kao i razne projim služim uz neki ljuti sos ili ajvar. Limun je naš domaći, iz dvorišta. Nisam mogla da ga ne uslikam.Recept možete naći i na bloguPiše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima. Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Recept nedelje: Pita sa kiselim krastavcima
163