Pogačice sa sirom, štapići, perece, kockice… Oblik možete da birate. Mislim da ih nisam pripremala 20-tak godina. A tako su jednostavne za pripremu i ukusne. Jedini problem je što baš ne mogu da im odolim. Lepe su i tople i hladne.
Ima baš dosta recepata,a ja ih pripremm na sledeći način.
- 300 g čvršćeg sira
- 250 g omekšalog margarina ili maslaca (ukoliko koristite mast, dovoljno je 200 g)
- 300 g brašna
- 1/4 kašičice parška za pecivo.
- 1 jaje
- morska so i kim.
Sir izmrvite, dodajte margarin/maslac/mast i sve lepo izmešajte. Sipajte brašno i prašak za pecivo, pa umesite testo.
Testo upakujte u kesu ili providnu foliju i ostavite u frižideru nekoliko sati.
Vrlo je važno da testo odstoji i frmntiše kako bi pogačice narasle. Prašak za pecivo nema neku posebnu ulogu u ovom rceptu, nekada ga stavljam nekada ne.
Testo razvijte malo deblje, oko 1 cm, i secite željene oblike.
Ja sam ovog puta izabrala malo manju modlicu.
Premažite umućenim jajetom, pa pospite kimom i morskom solju.
Pogačice pecite u zagrejanoj rreni na 200-220 stepeni 10-15 minuta u zavisnosti da li želite da budu manje ili više pečene.
Ove pogačice su lisnate i hrskave.
I to je sve.
U testo ne dodajem so jer je sir dovoljno slan, a i više volim da ih pospem solju. Ukoliko vam se više dopadaju sveže pogačice, možete ih peći po potrebi.
Testo može da stoji u frižideru 2 dana.
Uz ove pogačice se odlično slaže neki ljuti sos ili ajvar. Osim kima možete koristiti i/ili neke druge semenke po izboru.
Recept možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.