Posna sarma se može pripremiti na više načina. Sastojke možete prilagoditi svom ukusu, nema ograničenja. Sada sam iskombinovala čia semenke sa heljdom i pirinčem.
Čia semenke plod su bilje iz porodice metvice. Latinski naziv je Salvia hispanica. Poreklom su iz Meksika i Gvatemale. Chia semenke su kod njih bile vrlo važne u prehrani drevnih naroda, Maja i Asteka koji su im i dali ime.
„Chia“ na njihovom jeziku znači „jak“ ili „moćan“.
Pogodne su za vegetarijance i vegane, a samim tim i za dane posta. Više informacija o ovim semenkama, možete naći na internetu.
Posna sarma sa čia semenkama, sastojci:
- 4 kašike ulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašičica aleve paprike
- 75 g pirinča
- 75 g tostirane heljde
- 1 kašika čia semenki
- 2 kašike mlevenih oraha
- 1 čen belog luka
- 1 lovorov list
- po ukusu: so, kari, kurkuma, biber, ljuta paprika, peršunov list, mleveni ruzmarin (prstohvat,dva)
10 listova kiselog kupusa
Za sos:
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica aleve paprike
- 2 kašike čia semenki
Priprema:
Na vrelom ulju propržiti sitno iseckan crni luk. Kada luk porumeni, dodati alevu papriku i pržiti je nekoliko sekundi. Potom dodati dobro opran pirinač, heljdu i chia semenke.
Dodati sitno iseckan beli luk i sve navede začine po ukusu.
Uviti sarme na uobičajen način, naređati u ekspres lonac, sipati vodu da ogrezne, staviti list lovora i kuvati 30 minuta od momenta kada provre.
Dok se sarme kuvaju, za sos propržiti alevu papriku na ulju, sipati semenke i dve kašike vode.
Kada su sarme gotove, sok iz sarmi sipati u smesu od čia semenki, izmešati i preliti preko sarme. Čia semenke služe za želiranje hrane tako da će ovom sosu dati gustinu.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.