Recept nedelje: Posna sarma sa čia semenkama

Posna sarma se može pripremiti na više načina. Sastojke možete prilagoditi svom ukusu, nema ograničenja. Sada sam iskombinovala čia semenke sa heljdom i pirinčem.

Čia semenke plod su bilje iz porodice metvice. Latinski naziv je Salvia hispanica. Poreklom su iz Meksika i Gvatemale. Chia semenke su kod njih bile vrlo važne u prehrani drevnih naroda, Maja i Asteka koji su im i dali ime.

„Chia“ na njihovom jeziku znači „jak“ ili „moćan“.

Pogodne su za vegetarijance i vegane, a samim tim i za dane posta. Više informacija o ovim semenkama, možete naći na internetu.

Fotografije sa bloga Domaćica za vas

 

Posna sarma sa čia semenkama, sastojci:

  • 4 kašike ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 75 g pirinča
  • 75 g tostirane heljde
  • 1 kašika čia semenki
  • 2 kašike mlevenih oraha
  • 1 čen belog luka
  • 1 lovorov list
  • po ukusu: so, kari, kurkuma, biber, ljuta paprika, peršunov list, mleveni ruzmarin (prstohvat,dva)
    10 listova kiselog kupusa
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Za sos:

  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 2 kašike čia semenki

Priprema:

Na vrelom ulju propržiti sitno iseckan crni luk. Kada luk porumeni, dodati alevu papriku i pržiti je nekoliko sekundi. Potom dodati dobro opran pirinač, heljdu i chia semenke.

Dodati sitno iseckan beli luk i sve navede začine po ukusu.

Uviti sarme na uobičajen način, naređati u ekspres lonac, sipati vodu da ogrezne, staviti list lovora i kuvati 30 minuta od momenta kada provre.

Dok se sarme kuvaju, za sos propržiti alevu papriku na ulju, sipati semenke i dve kašike vode.

Kada su sarme gotove, sok iz sarmi sipati u smesu od čia semenki, izmešati i preliti preko sarme. Čia semenke služe za želiranje hrane tako da će ovom sosu dati gustinu.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Baunti kolač – savršen domaći desert za ljubitelje kokosa i čokolade

Ukrasi za slavski kolač – kako se prave i šta predstavljaju

Pogačice sa sirom koje su gotove za pola sata – ovo je tajni sastojak koji im daje poseban aromatičan šmek