Bundeva, kraljica jeseni, je aromatična, ukusna i vrlo dekorativna. Od nje se mogu pripremiti i slana i slatka jela.
Ukoliko ste ljubitelj bundeve, vanile i začina za medenjake, sigurno ćete uživati u ovoj poslastici.
Sastojci:
- 1 l mleka
- 200 g šećera
- 100 g C čvrstina
- 2 kesice C vanilin šećera
- cimet ili začin za medenjake po ukusu
- 600 g pirea od bundeve*
Dekoracija:
- 1 kesica C šlag krema
- 150 ml hladnog mleka
- 2-3 kašike pirea od bundeve
- mleveni cimet
Priprema:
U 2 dl mleka rastvoriti gustinčvrstin.
Ostatak mleka sipati u šerpu, dodati šećer i sačekati da provri.
Sipati razmućeni čvrstin i kuvati na nižoj temperaturi oko pet minuta uz neprekidno mešanje.
Dodati vanilin šećer, cimet/začin za medenjake i pire od bundeve.
Izmešati i sipati u čaše ili činije.
Ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom u frižideru.
Dekorisati pireom od bundeve, umućenim šlag kremom i cimetom.
*Pire od bundeve ćete napraviti tako što ćete 600 g očišćene bundeve iseći na manje komade, staviti u šerpu, sipati malo vode (1dl) i kuvati na srednoj ili nižoj temperaturi 15-tak minita tj. dok bundeva ne omekša, a voda ispari.
Ukoliko ostane malo vode, ocedite je.
Štapnim mikserom ispasirajte kuvanu bundevu.
Možete napraviti više pirea kako biste imali i za dekoraciju.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.