Sladoled je najpopularnija letnja poslastica. Retko kada ga pravim, najčešće ga kupujem i to onda kada idem u šetnju sa drugaricom.
Nemam naviku da često konzumiram sladoled, a nije da ga ne volim. Navike su čudo. Mislim da je ovo najednostavniji recept za pripremu sladoleda u kućnim uslovima. Sećam se, kada smo bile male, baba je pravila sladoled tako što je kuvala žumanca u mleku. Kuvala je fil poput poslastičarskog krema, ali malo ređi. Na kraju je dodavala malo maslaca i čini mi se umućena belanca. I naravno, voće, čokoladu…
Moja poslastica je 2 u 1.
Ako vam se neočekivano najave gosti, biće vam dovoljno desetak minuta da napravite desert. Pola poslužite, a pola zamrznite (za zamrzavanje možete koristiti silikonske modle). Pa ako zasednu, dobiće i sladoled kao posluženje. Kada su ukusi u pitanju, imate bezbroj kombinacija. Ja sam izabrala maline, lešnik i čokoladu.
Sastojci:
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašike vanilin šećera
- 4 kašike šećera
- 1 šolja malina
- 1/2 šolje rendane mlečne čokolade
- 1/2 šolje krupno mlevenog/seckanog lešnika
- Po potrebi: mleveni keks, maline, rendana čokolada.
Priprema:
Slatku pavlaku sipajte u činiju za mućenje, dodajte šećere i izmešajte.
(Po ukusu možete dodati još šećera.)
Mutite mikserom, na najmanjoj brzini, nekoliko minuta.
Vodite računa da je ne premutite.
Pavlaka ne treba da bude jako čvrsta.
Umešajte maline, lešnike i čokoladu.
U činijice ili čaše sipajte mleveni keks, maline, pa „sladoled“.
Dekorišite po želji.
Ostatak zamrznite.
Tako ćete imati dve poslastice – pored poslastice u čaši, imaćete i sladoled.
Za svakoga po nešto.
Dodaci za sladoled/poslasticu su po želji.
Birajte ukuse koje volite.
U jedan deo sam stavila samo maline i čokoladu.
U drugi deo, pored svega navedenog, i mleveni plazma keks.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.