Recept nedelje: Sladoled – brza poslastica sa malinama

Sladoled je najpopularnija letnja poslastica. Retko kada ga pravim, najčešće ga kupujem i to onda kada idem u šetnju sa drugaricom.

Nemam naviku da često konzumiram sladoled, a nije da ga ne volim. Navike su čudo. Mislim da je ovo najednostavniji recept za pripremu sladoleda u kućnim uslovima. Sećam se, kada smo bile male, baba je pravila sladoled tako što je kuvala žumanca u mleku. Kuvala je fil poput poslastičarskog krema, ali malo ređi. Na kraju je dodavala malo maslaca i čini mi se umućena belanca. I naravno, voće, čokoladu…

Moja poslastica je 2 u 1.

Ako vam se neočekivano najave gosti, biće vam dovoljno desetak minuta da napravite desert. Pola poslužite, a pola zamrznite (za zamrzavanje možete koristiti silikonske modle). Pa ako zasednu, dobiće i sladoled kao posluženje. Kada su ukusi u pitanju, imate bezbroj kombinacija. Ja sam izabrala maline, lešnik i čokoladu.

Sastojci:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 kašike vanilin šećera
  • 4 kašike šećera
  • 1 šolja malina
  • 1/2 šolje rendane mlečne čokolade
  • 1/2 šolje krupno mlevenog/seckanog lešnika
  • Po potrebi: mleveni keks, maline, rendana čokolada.

Priprema:

Slatku pavlaku sipajte u činiju za mućenje, dodajte šećere i izmešajte.

(Po ukusu možete dodati još šećera.)

Mutite mikserom, na najmanjoj brzini, nekoliko minuta.

Vodite računa da je ne premutite.

Pavlaka ne treba da bude jako čvrsta.

Umešajte maline, lešnike i čokoladu.

U činijice ili čaše sipajte mleveni keks, maline, pa „sladoled“.

Dekorišite po želji.

Ostatak zamrznite.

Tako ćete imati dve poslastice – pored poslastice u čaši, imaćete i sladoled.

Za svakoga po nešto.

Dodaci za sladoled/poslasticu su po želji.

Birajte ukuse koje volite.

U jedan deo sam stavila samo maline i čokoladu.

U drugi deo, pored svega navedenog, i mleveni plazma keks.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Kikiriki puter – recept koji je bolji, zdraviji i jeftiniji od kupovnog

Baunti kolač – savršen domaći desert za ljubitelje kokosa i čokolade

Ukrasi za slavski kolač – kako se prave i šta predstavljaju