Kada pripremam slane zalogaje, neizbežna su prhka testa – za korpice, krekere, pite… Takođe, od ovog testa možete praviti: zeke, mede, mace, kuce, čovečuljke… U zavisnosti od prilike, kombinujem razne začine.Verujem da ne postoji osoba koja bar jednom nije napravila ovo testo, npr. u obliku slanih štapića.Testo pripremam i posno i mrsno – u zavisnosti od zahteva degustatora.Poslednja kombinacija je izgledala ovako.Neophodni sastojci:
300 g brašna (mogu se kombinovati razna brašna – oštra, meka, integralna, crna…);
130 g maslaca (može iz frižidera, a može i sobne temperature);
1 kašičica soli;
po ukusu: kurkuma, origano i beli luk u prahu – dovoljno je po 1/3 kašičice;
1 kašičica senfa;
1 žumance;Fotografije sa bloga Domaćica za vasPriprema:U posudi za mešenje sjedinite sve suve sastojke, dodajte iseckan maslac i trljajte rukama dok se ne dobije mrvičasta smesa. Napravite udubljenje u sredini, pa dodajte tečne sastojke-žumance, senf i mleko.Umesite glatko testo.Testo se može odmah razvijati i seći po želji, a može i da odstoji u frižideru oko sat, pa da se onda radi sa njim (u frižideru može da stoji i duže).Ukoliko nemate iskustva sa pripremom ovakvih testa, najbolje bi bilo da ga ipak ostavite da se malo odmori u frižideru, pa makar to bilo 10 minuta.Prilikom stajanja, dolazi do procesa fermentacije, pa u tom slučaju testo više raste kada se peče.Korpice ćete najlakše oblikovati tako što ćete iseći krugove ili kvadrate željenih dimenzija i peći na obrnutom plehu za proje ili projice – pleh za projice daje male korpice, a pleh za veće projice, daje veće korpice.Korpice možete peći i u modlicama za korpice, meni je na obrnutom plehu najjdnostavnije.Testo pre pečenja izbockajte viljuškom na par mesta i pecite u zagrejanoj pećnici na 170 stepeni 13-15 minuta.Testo filujte po želji.*Korpice sam filovala mešavinom majoneza, kačkavalja, kiselih krastavaca i šunke.*Krekere sam spajala mešavinom feta sira, ajvara, kulena, crnih maslina i pečenog susama.Recept možete naći i na bloguPiše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.