Recept za džem od slanine

Džem od slanine poslednjih je godina stekao veliku popularnost. Koristi se kao slatko-slani začin uz mnoga jela. Iako on sam nema dugu istoriju, obogatiče i brojna tradicionalna jela raznih svetskih kuhinja.

Zahvaljujući tome što dobro ide uz najrazličitija jela sve ga češće nalazimo u modernim receptima. Vrlo lako ga možete pripremiti i sami, a samo je mašta granica za sve kombinacije i jela koje će podići njegov poseban slatko-slani ukus, piše Punkufer.

Osvežen jabukovim sirćetom i paradajzom, a i dalje s dovoljno slatkoće, koju daje karamelizovani luk, te blage ljutine, ovaj džem će zadovoljiti i najizbirljivija nepca i oživeti i najdosadnija jela.

Za početak ga probajte ga s tostom i jajetom, u sendvičima sa sirom, burgerima ili s krekerima i kozjim sirom. Džem od slanine može stajati u frižideru do dve nedelje u hermetički zatvorenoj tegli.

Sastojci za džem od slanine:

  • 340 g slanine, iseckane na kockice (stranica otprilike pola centimetra)
  • 1 veća glavica luka, sitno iseckanog
  • 3 čena belog luka, samlevenog
  • jalapeno papričica, prepolovljena, očišćena od semenki i samlevena
  • so
  • biber
  • 50 g smeđeg šećera
  • 50 ml jabukovog sirćeta
  • 1 paradajz srednje veličine, očišćen i iseckan na kockice veličine kockica slanine
  • 2 kašike paste od paradajza

Priprema džema od slanine:

  1. U tiganju ili šerpi od livenog gvožđa srednje veličine pržite slaninu na umerenoj vatri povremeno mešajući, dok ne postane hrskava, oko 11 minuta.
  2. Odlijte višak masti, ostavite tek toliko da dno bude pokriveno.
  3. Dodajte luk, beli luk i jalapeno papričicu u sud u kom ste pekli slaninu i začinite solju i biberom. Dinstajte na umerenoj vatri, povremeno mešajući, dok luk ne omekša, oko 12 minuta.
  4. Umešajte smeđi šećer i kada luk počne da se karamelizuje (trebaće mu oko 8 minuta) dodajte sirće i kuvajte dok se malo ne reducira, 2 do 3 minuta.
  5. Dodajte prženu slaninu, paradajz i pastu od paradajza, delomično poklopite i kuvajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje dok ne nastane gusti džem, oko 45 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu.
  6. Prebacite džem od slanine u teglu i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što je zatvorite poklopcem.

Related posts

Medenjaci – recept za najmedeniji hrskavi slatkiš koji nas vraća u detinjstvo

Kikiriki puter – recept koji je bolji, zdraviji i jeftiniji od kupovnog

Baunti kolač – savršen domaći desert za ljubitelje kokosa i čokolade