Mamine kupus kifle podsećaju na detinjstvo, a prave se od naraslog testa. Možda se sećate da smo kao deca, nestrpljivo dirali činiju, iako su nam govorili da će nas boleti stomak od toga. Zanimljivo je da se kifle mogu jesti i u slatkoj i u slanoj varijanti, po trenutnoj želji, a razlika je u nadevu, piše miss7.24sata.hr.
Potrebno je:
500 g brašna
150 ml toplog mleka
150 ml tople vode
1 supena kašika suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
100 ml ulja
Kupus fil bez kupusa:
125 g margarina sobne temperature
1 čašica punomasne kisele pavlake
2 jaja
1.5 kašika brašna
1 kašičica soli
Dodatno: 1 jaje za premazivanje, susam za posipanje
Postupak pripreme:
Suvi kvasac, šećer i 1 kašiku brašna (odvojite od 500g) promešajte. Dodajte toplo mleko, promešajte i pokrijte čistom krpom. Ostavite na toplom da se diže barem 15 minuta. Kada se kvasac zapenio, dodajte ostatak brašna, vodu, ulje i so. Sve dobro promešajte. Prebacite testo na radnu površinu i kratko ga mesite dok se ne sjedini. Umešeno testo vratite u posudu, pokrijte i pustite da odstoji na toplom 30 minuta.
Za to vreme pripremite fil. Margarin mutite dok se fino ne omekša, okvirno 5 minuta. Dodajte mu ostale sastojke – kiselu pavlaku, jaja, brašno i so. Sve fino umutite. Ne brinite ako vam smesa ima grudica. To je najverovatnije margarin koji će se otopiti kod pečenja.
Kada je testo naraslo, prebacite ga na radnu površinu. Razvaljajte ga na 1/2 cm debljine u pravougaoni oblik. – naravno ne mora da bude savršen. Filom premažite kompletnu površinu testa. Rolajte testo u savijaču – poput štrudle sa makom npr. Kupus kifle secite pobrašnjenim tanjirićem. Oblikujte ih u trougao. Složite ih u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje. Ako nemate pek za pečenje, naravno, možete namastiti i pobrašniti tepsiju. Pokrijte ih čistom krpom i pustite da još jednom odstoje na toplom i da lagano narastu. Ovo je ključno. Zbog toga kupus kifle budu jako lagane i lepo narastu u rerni.
Rernu upalite na 250 stepeni. Kupus kifle pre pečenja premažite razmućenim jajetom, pospite susamom i još malo posolite odozgo. Na 250 stepeni ih pečete 10 do najviše 15 minuta. Svakako ih pogledajte tokom pečenja, kad dobiju lepu zlatnu boju a ispod zlatnu koricu, gotove su!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.