Ljubitelji krompira će vam reći da nema ništa što ih više iznervira nego kada posle sati pažljive pripreme završe sa tanjirom punim kašastog krompira, umesto onog sa hrskavom korom. Portal Aktivni.si piše da postoji vrlo jednostavan trik koji će vam pomoći da spremite savršen hrskavi krompir.
Recept za hrskavi krompir
Nakon što oljuštite krompir, oštrim nožem napravite nekoliko linija na njegovoj površini. Zatim ga isecite na četvrtine ili polovine ako je krompir mali.
Važno: isecite krompir na komade jednake veličine da se ravnomerno kuvaju.
Krompir dobro operite i potopite u hladnu vodu najmanje 30 minuta. Zatim ga dobro osušite.
Pecite ga na visokoj temperaturi (200 stepeni Celzijusa preporučuje većina kuvara) u periodu od oko 30-40 minuta i ne okrećite ga i ne mešajte često. Tek kada je krompir napola skuvan, okrenite ga.
Ako ga pravite u tiganju, nemojte prepuniti tiganj.
Ne zaboravite na začine, jer i hrskavi krompir neće biti toliko ukusan sam po sebi ako nije dobro začinjen. Naša preporuka je da ga prelijete maslinovim uljem i dodate krupnu morsku so, beli luk i sveži ruzmarin.
Kada vam se učini da je krompir ispečen, otvorite rernu i pustite da vlaga ispari oko 30 sekundi, a zatim vratite krompir u rernu i pecite ga još 5 minuta. Ovaj proces možete ponoviti još jednom
Druge tehnike koje možete isprobati
1. Kuvanje pre pečenja
Kako je kuvar Ešli Palmer-Vots rekla za Telegraf, zlatno smeđa kora karakteristična za hrskavi krompir se može postići samo uklanjanjem što je moguće više vode iz krompira pre pečenja.
Da biste dobili najhrskaviji krompir, ona savetuje da ga pustite da se kuva u dobro posoljenoj vodi 10 do 15 minuta pre pečenja – u zavisnosti od sorte krompira. Nemojte nipošto potpuno skuvati krompir.
Po završetku ovog procesa, ocedite krompir i sačekajte da se potpuno ohladi – da sva para ispari iz njiga.
2. Zagrejati pleh pre pečenja
Kada je krompir delimično skuvan, ocedite ga i pustite da ispari para, pa ga stavite u cediljku i lagano je protresite.
U međuvremenu pripremite pleh i u njega sipajte ulje kojim ćete peći krompir, a pleh stavite u rernu da se ulje zagreje.
Potom stavite krompir na pleh s vrelim uljem, začinite ga i pleh ponovo stavite u rernu.
3. Skrob
Koristite kukuruzni skrob. Pomešajte ga sa suvim začinima koje ćete koristiti da začinite krompir nakon što ga prelijete uljem. Ali sačekajte sa solju! Nju bi trebalo da dodate tek na samom kraju pripreme.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.