Na trpezama širom sveta leti će se sigurno naći jedna od omiljenih poslastica – tart od borovnice. Ovaj desert koji sadrži sočne borovnice i hrskavo testo, osvaja nepce i srca ljubitelja slatkog, piše N1 Hrvatska.
U našim krajevima reč „tart“ se baš i nije koristila do pre nekoliko godina, zbog čega će mnogi možda reći da je reč o piti od borovnice.
Međutim, recept je ipak malo drugačiji, a za pripremu se ne moraju nužno koristiti samo borovnice. Pronaći ćete tako sigurno recepte za tart od borovnice koji sadrže i drugo voće, sirupe ili sveži sir.
No, šta je uopšte tart? Tart je vrsta pečenog slatkog ili slanog jela koje se sastoji od tankog sloja testa na dnu i bočnim stranama, ispunjenog raznim nadevima.
Najpoznatiji tartovi su slatki i obično se pripremaju s voćem, kremom ili raznim punjenjima od orašastih plodova. Takođe, postoje i slani tartovi s punjenjem od povrća, mesa, sireva i drugih sastojaka, piše N1 Hrvatska.
Recept za tart od borovnice
Sastojci
1. Sastojci za testo:
- 250 g glatkog brašna,
- 120 g buter (hladnog i narezanog na komadiće),
- 2 kašike šećera,
- prstohvat soli,
- 1 jaje (lagano razmućeno),
- 2-3 žlice hladne vode (po potrebi).
2. Sastojci za nadev:
- 500 g svežih borovnica,
- 1/2 kašike šećera,
- 2 kašike brašna (za zgušnjavanje soka borovnica),
- 1 kašika svežeg soka od limuna,
- prstohvat soli.
Priprema
1. Priprema testa
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i prstohvat soli.
Dodajte iseckani hladni buter u brašno i utrljajte ga prstima dok smesa ne postane mrvičasta.
Dodajte razmućeno jaje u smesu i mešajte viljučkom ili rukama dok se ne formira testo. Ako je testo suvo, dodajte hladnu vodu po potrebi, kašiku po kašiku, dok se testo ne sjedini.
Oblikujte testo u kuglu, umotajte ga prozirnom folijom i stavite u frižider na 30-60 minuta kako bi se ohladilo.
2. Priprema nadeva
U posudi pomešajte borovnice, šećer, sok od limuna, brašno i prstohvat soli. Dobro promešajte da se sastojci sjedine.
3. Priprema tarta
Prethodno ugrejte rernu na 190°C.
Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini kako bi odgovaralo veličini vašeg kalupa.
Prebacite testo u kalup, oblikujte rubove i izbušite testo viljučkom.
Rasporedite smesu borovnica preko testa u kalupu. Pecite tart u prethodno ugrejanoj rerni 30-35 minuta ili dok borovnice ne postanu mekane i testo zlatno smeđe. Po želji, pospijte tart šećerom u prahu pre posluživanja.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.