Recept za tart od borovnice

 

Na trpezama širom sveta leti će se sigurno naći jedna od omiljenih poslastica – tart od borovnice. Ovaj desert koji sadrži sočne borovnice i hrskavo testo, osvaja nepce i srca ljubitelja slatkog, piše N1 Hrvatska.

U našim krajevima reč „tart“ se baš i nije koristila do pre nekoliko godina, zbog čega će mnogi možda reći da je reč o piti od borovnice.

Međutim, recept je ipak malo drugačiji, a za pripremu se ne moraju nužno koristiti samo borovnice. Pronaći ćete tako sigurno recepte za tart od borovnice koji sadrže i drugo voće, sirupe ili sveži sir.

No, šta je uopšte tart? Tart je vrsta pečenog slatkog ili slanog jela koje se sastoji od tankog sloja testa na dnu i bočnim stranama, ispunjenog raznim nadevima.

Najpoznatiji tartovi su slatki i obično se pripremaju s voćem, kremom ili raznim punjenjima od orašastih plodova. Takođe, postoje i slani tartovi s punjenjem od povrća, mesa, sireva i drugih sastojaka, piše N1 Hrvatska.

Recept za tart od borovnice

Sastojci

1. Sastojci za testo:

  • 250 g glatkog brašna,
  • 120 g buter (hladnog i narezanog na komadiće),
  • 2 kašike šećera,
  • prstohvat soli,
  • 1 jaje (lagano razmućeno),
  • 2-3 žlice hladne vode (po potrebi).

2. Sastojci za nadev:

  • 500 g svežih borovnica,
  • 1/2 kašike šećera,
  • 2 kašike brašna (za zgušnjavanje soka borovnica),
  • 1 kašika svežeg soka od limuna,
  • prstohvat soli.

Priprema

1. Priprema testa

U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i prstohvat soli.

Dodajte iseckani hladni buter u brašno i utrljajte ga prstima dok smesa ne postane mrvičasta.

Dodajte razmućeno jaje u smesu i mešajte viljučkom ili rukama dok se ne formira testo. Ako je testo suvo, dodajte hladnu vodu po potrebi, kašiku po kašiku, dok se testo ne sjedini.

Oblikujte testo u kuglu, umotajte ga prozirnom folijom i stavite u frižider na 30-60 minuta kako bi se ohladilo.

2. Priprema nadeva

U posudi pomešajte borovnice, šećer, sok od limuna, brašno i prstohvat soli. Dobro promešajte da se sastojci sjedine.

3. Priprema tarta

Prethodno ugrejte rernu na 190°C.

Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini kako bi odgovaralo veličini vašeg kalupa.

Prebacite testo u kalup, oblikujte rubove i izbušite testo viljučkom.

Rasporedite smesu borovnica preko testa u kalupu. Pecite tart u prethodno ugrejanoj rerni 30-35 minuta ili dok borovnice ne postanu mekane i testo zlatno smeđe. Po želji, pospijte tart šećerom u prahu pre posluživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Kikiriki puter – recept koji je bolji, zdraviji i jeftiniji od kupovnog

Baunti kolač – savršen domaći desert za ljubitelje kokosa i čokolade

Ukrasi za slavski kolač – kako se prave i šta predstavljaju