Recept za ludo testo, ili drugim rečima testo za sve, svaki kuvar, amater ili profesionalac, treba da ima u svojoj svesci! Osim što može dugo da stoji u frižideru, od njega možete praviti razne slatke i slane poslastice – od pice i uštipaka, preko hleba i lepinja do krofni!Kao što samo ime kaže, ludo testo je zaista ludo i od njega možete pripremiti apsolutno sve slane i slatke poslastice. U pitanju je jednostavno testo sa kvascem koje ćete pripremiti u nekoliko jednostavnih koraka, piše Miss7.Ono što je najbolje kod njega je što ne mora da nadolazi, što znači da je vrlo brzo spremno za upotrebu. Nakon što ga umesite, možete ga odmah rasklagijati, oblikovati i peći, ali ukoliko imate vremena, možete ga ostaviti da nadolazi 45 minuta.Što se tiče pice, to je jednostavno – samo uzmite testa koliko vam treba, razvaljajte ga i nafilujte po želji.Ako želite da pripremite kiflice, podelite testo na dva dela, svaki razvaljajte u kružni oblik i isecite na osam trouglova. Po želji punite ih sirom ili narendajte malo hladnog putera, pa ih pre pečenja premažite jajetom i pospite solju, susamom i kimom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15 i 20 minuta. Znaćete da su pečene kada lepo porumene sa svih strana.Foto: Shutterstock/V.DrU nastavku pogledajte kako da pripremite ludo testo:Recept za ludo testoSastojci:
400 ml mleka
2 kašike šećera
1 kockica svežeg kvasca
1 kg glatkog brašna
1 kesica praška za pecivo
200 ml običnog jogurta
3 kašike suncokretovog ulja
2 jajeta
1 kašičica soliPriprema:
U manjoj činiji lagano zagrejte mleko i šećer. Sklonite sa vatre, dodajte kvasac, promešajte i ostavite da se kvasac aktivira.
U posudu za mešanje dodajte sve preostale sastojke i na kraju sipajte kvasac.
Zamesiti glatko testo (po potrebi dodajte malo brašna, ali pazite da testo ostane mekano i elastično).
Pripremljeno testo stavite u nauljenu posudu, poklopite, čuvajte u frižideru i koristite po potrebi. Pre upotrebe samo malo promešajte i ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekša, pa ga koristite kao i obično.Bonus savet:Umesto 1 kocke svežeg kvasca (od 42 g) možete koristiti suvi, instant kvasac. U tom slučaju dodajte kesicu instant kvasca (1 kesica instant kvasca sadrži 7 g).Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
Recept za testo koje je odlično za sve: Od njega možete praviti picu, kiflice, hleb, ali i krofne
18
prethodni članak