Sirup od maslačka: Nazivaju ga medom, iako nema veze s pčelama

Maslačak je biljka koja cveta u proleće. Dugo vremena se smatrao beskorisnim korovom, ali danas znamo da u sebi sadrži mnogo korisnih jedinjenja koja blagotvorno deluju na naš organizam. Sirup od maslačka, negde poznat i kao med od maslačka, nije proizvod pčela, već sirup koji se priprema od cvetova, vode i šećera. Konzistencija mu je ređa od većine vrsta pravog meda, ali po izgledu i boji podseća na njega, piše Index.

Ima iznenađujuće sličan ukus kao tradicionalni med, pa lako može postati deo vaše svakodnevne dijete. Sjajna je zamena za med za vegane ili za one koji su alergični na pčelinji med. Sirup od maslačka je odličan dodatak tostu, kolačima, palačinkama i keksu te se može koristiti na isti način kao i med u čaju i drugim napicima.

Branje maslačka

Branje maslačka je relativno jednostavan proces. Cvetovi se beru tokom aprila i maja na livadama udaljenim od puta. Toplo, sunčano i suvo vreme idealno je za branje cvetova. Preporučuje se da ih upotrebite odmah nakon berbe jer će se tako najbolje sačuvati njihova lekovita svojstva.

Recept za sirup od maslačka

Za pripremu ovog slatkog sirupa će vam trebati cvetovi maslačka, voda, šećer, limun, posuda za kuvanje, drvena varjača za mešanje i cediljka.

@plantyou Reply to @mitskiat3am dandelion honey 🍯 #recipe #dandelions #vegan #plantbased #honey #easyrecipe #simplerecipe ♬ Honeypie – JAWNY

Prvo dobro operite cvetove maslačka i odsecite im zelene delove, ostavljajući samo žute latice. Uklanjanje zelenih delova koji drže latice nije nužno, ali se preporučuje jer mogu dati gorak i neželjen ukus vašem medu.

Zatim stavite latice maslačka u veliku posudu i prelijte s kipućom vodom pa ostavite da se natapaju preko noći. Sutradan procedite tečnost kroz cediljku pa u nju dodajte šećer i limun isečen na kriške. Zagrejte smešu na srednje jakoj vatri, povremeno mešajući dok se šećer potpuno ne istopi.

Smanjite vatru i kuvajte smešu oko 1 sat, povremeno mešajući, dok se ne zgusne i dobije konzistenciju meda. Kada se sirup ohladi, stavite ga u teglu i skladištite na suvom i hladnom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Kikiriki puter – recept koji je bolji, zdraviji i jeftiniji od kupovnog

Baunti kolač – savršen domaći desert za ljubitelje kokosa i čokolade

Ukrasi za slavski kolač – kako se prave i šta predstavljaju