Sitni kolači i torte su nezaobilazni deo svake slavske trpeze, a nije tajna da se mnogi gosti upravo njima najviše raduju. Sočne bombice, prhke kiflice, dekorativne štanglice… Ko bi im odoleo?! Sa tim u vezi, danas sa vama delimo 8 preukusnih recepata za sitne kolače koji mogu biti odličan izbor za Svetog Jovana.Sitni kolači koje smo izdvojili za vas kombinuju različite arome, izgled i teksture, pa će među njima svako pronaći ono što najviše voli. Kako znamo da ste nestrpljivi, odmah prelazimo na 8 preukusnih recepata:Sitni kolači – 8 neodoljivih recepataGurabije POTREBNO JE:
3 žumanceta
1 jaje
200 g masti
250 g šećera
100 g oraha
500 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
korica limuna.Foto: Shutterstock/LarsZPRIPREMA:Umutite žumanca, jaje, mast i šećer. Dodajte mlevene orahe, brašno pomešano sa praškom za pecivo i malo narendane korice limuna. Sve sjedinite. Razvijte koru i modlicama vadite oblike po želji. Kolačiće poređajte na podmazan pleh. Po želji premažite belancetom i na svaki kolačić stavite po malo seckanih oraha pomešanih sa šećerom. Pecite na 180 stepeni oko deset minuta, tek da blago zarumene po ivicama. Sačekajte da se kolačići malo prohlade u plehu, pa ih prebacite na tanjir i poslužite.Kuglice od oraha i ruma POTREBNO JE:
200 g oraha
100 g šećera
100 g rendane čokolade
malo ruma.Foto: Shutterstock/Silvia NDPRIPREMA:Izmešajte orahe, šećer i renadanu čokoladu, pa dodajte ruma koliko je potrebno da zamesite testo. Oblikujte kuglice veličine oraha i valjajte ih po želji u kristal šećer, rendanu čokoladu ili mlevene orahe. Kuglice ređajte u papirnate korpice i ostavite da se malo prosuše, pa poslužite.Kesten kolač POTREBNO JE:
6 jaja
6 kašika brašna
6 kašika šećera
1 kesica praška za pecivo
2 kašike kakaa.ZA FIL:
500 g kesten pirea
250 g šećera u prahu
2-3 kašike ruma
50 g čokolade
150 g maslacaZA GLAZURU:
150 g čokolade
4-5 kašika ulja.Foto: Shutterstock/M. Unal OzmenPRIPREMA:Umutite šam od belanaca sa šećerom. Dodajte žumanca, jedno po jedno, i na kraju kakao i brašno izmešano sa praškom za pecivo. Ispecite koru u velikom plehu, pa kad se ohladi presecite je na dva dela i po želji poprskajte sa par kašika ruma. Za fil umutite penasto maslac i šećer u prahu, dodajte kesten pire, rum i rastopljenu čokoladu. Sve lepo izmešajte i premažite preko kore. Stavite zatim drugu koru i prelite kolač glazurom od čokolade. Stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne.Praznični mafiniPOTREBNO JE:
150 g brašna,
40 g šećera,
50 g pečenih badema,
25 g sušenih brusnica,
1 prstohvat soli,
2 kašičice praška za pecivo,
1/2 kašičica cimeta,
malo đumbira,
malo muskatnog orašćića,
50 g maslaca,
1 jaje,
100 ml mleka.Foto: Shutterstock/zi3000PRIPREMA:U jednoj posudi pomešajte šećer, brašno, mlevene pečene bademe, brusnice, so, prašak za pecivo i začine, a u drugoj maslac, jaje i mleko. Dodajte mešavinu maslaca, mleka i jaja suvim sastojcima i dobro promešajte. Rasporedite mešavinu u korpice za mafine i pecite oko 20-25 minuta na 200 stepeni. Pospite šećerom u prahu i poslužite.Prhke kiflice sa pekmezom POTREBNO JE:
oko 500 g brašna
100 g masti
150 g maslaca
25 g svežeg kvasca
1 dl tople vode
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
malo soli
2 žumanceta
limunova kora
domaći pekmez.Foto: Shutterstock/ geniuscook_comPRIPREMA:Razmutite kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna, pa ostavite na toplom da naraste. U posebnoj posudi izmešajte brašno sa malo soli, dodajte šećer i vanilin šećer, žumanca, mast i maslac, narendanu limunovu koru i na kraju dodajte pripremljeni kvasac. Zamesite glatko testo, oblikujte valjak i podelite na šest delova. Svaku lopticu razvijte tanko u krug i podelite na osam trouglića. Na svaki trouglić stavite po kašičicu pekmeza i zamotajte u kiflicu. Ređajte na pleh preko masnog papira i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Kiflice treba da ostanu svetle i da samo blago porumene po ivicama. Tople kiflice uvaljajte odmah u prah šećer zamirisan vanilom.Kuglice sa bademima POTREBNO JE:
250 g mlevenih badema
100 g seckanih badema
250 g šećera u prahu
2 jaja
2 kašike narendane čokolade
1 limun
3 kašičice mlevenog keksa
1/2 kašike cimeta
1 muskatni oraščić
1 vanilin šećer
1/2 praška za pecivo.Foto: Shutterstock/ noxphotos.comPRIPREMA:Od belanaca umutite čvrst sneg bez šećera, zatim dodajte kašiku po kašiku šećera, vanilin-šećer i umutite. Zatim dodajte bademe, sok i narendanu limunovu koru, narendanu čokoladu, mleveni keks pomešan sa praškom za pecivo, malo rendanog muskatnog oraščića i umesite jednoličnu smesu. Od pripremljene smese oblikujte kuglice, slažite ih u podmazan pleh, stavite u zagrejanu rernu i na laganoj vatri ih oko jedan sat sušite.Kokosov san POTREBNO JE:ZA 1. KORU:
6 belanaca
200 g šećera
200 g kokosa,
3 kašike brašna
1/2 praška za pecivo
1 limun.ZA 2. KORU:
6 belanaca,
200 g šećera,
200 g mlevenih oraha,
50 g čokolade,
4 kašike brašna,
1/2 praška za pecivo,
2 kašike ulja.ZA FIL:
12 žumanaca,
200 g šećera,
3 dl mleka,
1 puding od vanile,
300 g margarina,
1 želatin.Foto: Shutterstock/awdebenhamPRIPREMA:Za prvu koru belanca i šećer izmiksajte u čvrst sneg, dodajte kokos, brašno pomešano sa praškom za pecivo i sok od limuna. Testo lagano pecite da dobije žutu boju. Za drugu koru belanca, šećer i ulje izmiksajte u čvrstu smesu, dodajte orahe, otopljenu čokoladu i brašno pomešano sa praškom za pecivo, pa ispecite koru. Potopite želatin u hladnu vodu po uputstvu sa kesice i ostavite da nabubri. Šećer i žumanca dobro izmiksajte, umešajte puding i skuvajte u mleku. Skinite sa vatre, pomešajte želatin u vrući fil da se lagano rastopi. Omekšali margarin penasto izradite i pomešajte u ohlađeni fil i dobro ujednačite da krema bude glatka. Belo testo premažite sa pola fila, pa stavite smeđe testo, drugu polovinu fila i ukrasite kokosom.Bombice od kestena i čokolade POTREBNO JE:
200 g kesten pirea
50 g maslaca
2 kašike šećera u prahu
2 kašike ruma
100 g rastopljene čokolade
100 g narenadane čokolade.Foto: Shutterstock/Maya MorenkoPRIPREMA:Izmešajte kesten pire, maslac, rum i šećer u prahu. Rastopite čokoladu i izmešajte sa pripremljenom smesom. Sačekajte da se malo prohladi i oblikujte bombice, pa svaku uvaljajte u narendanu čokoladu i ređajte u papirnate korpice. U sredinu svake bombice po želji možete staviti po jedan lešnik ili badem. Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
Sitni kolači: Donosimo 8 neodoljivih recepata koji su odličan izbor za Svetog Jovana
4