Trikovi za savršeno pripremljeno meso mogu da naprave veliku razliku — i bez friteze ili puno ulja možete dobiti sočno meso sa hrskavom koricom, baš kao u restoranu. Često se desi da meso ispadne previše mekano, masno ili nedovoljno hrskavo, ali uz par jednostavnih saveta, svako parče može biti neodoljivo hrskavo i baš onakvo kakvo želite.Trikovi za najhrskaviju koricu na mesu1. Izaberite pravi komad mesaNeće svaki komad mesa postići hrskavu koricu. Najbolji izbor su pileća prsa sa kožom, bataci i karabataci, svinjski odrezak ili lungić, nemasni biftek ili ramstek i riba sa kožom (losos, brancin, orada). Masnoća na mesu pomaže u stvaranju hrskave korice, pa ako birate komad bez masnoće, možete dodati malo ulja ili putera tokom pripreme, piše Index.hr.2. Ostavite meso da se osušiVlaga je najveći neprijatelj hrskave korice. Pre pripreme, izvadite meso iz frižidera i osušite ga papirnim ubrusom. Ako imate vremena, ostavite da se „provetri” 15-20 minuta na sobnoj temperaturi.3. So i soda bikarbona – tajni sastojci za hrskavostSo izvlači vlagu, dok soda bikarbona pomaže u razgradnji proteina, čineći meso hrskavim. Meso lagano pospite solju i prstohvatom sode bikarbone i ostavite 10-15 minuta pre pečenja.4. Koristite vreli tiganj i pravilo „ne dirajte meso“Za savršeno pečenje koristite tepsiju sa debelim dnom (najbolje je liveno gvožđe). Zagrejte je na srednjoj vatri dok ne bude vruća, pa dodajte malo ulja ili putera. Stavite meso i – ne dirajte ga. Pomeranje ometa stvaranje korice, pa ostavite da se peče najmanje 3-4 minuta pre okretanja.5. Pečenje u rerni za dodatnu hrskavostAko želite dodatnu hrskavost, meso nakon prženja prebacite u zagrejanu rernu (200°C) još 5-10 minuta. Ova metoda je posebno dobra za piletinu sa kožom.6. Trik sa puterom za krajZa još bolji ukus i sjajnu koricu, na kraju prženja u tiganj dodajte malo putera i nekoliko puta prelijte meso kašikom. Ovo se posebno preporučuje za odreske.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
7