Mlada jagnjetina je najukusnija u proleće, posebno za Uskrs, i ne mora se pripremati isključivo ispod sača da bi bila izvrsna – odlično uspeva i kada se peče u rerni!Mlada jagnjetina jedan je od naših omiljenih vesnika proleća, ali i nezaobilazni deo uskršnje trpeze. No, ako mislite da je za pripremu savršeno pečene jagnjetine potreban sač, mi smo tu da vam promenimo mišljenje.Pečena jagnjetina odlična je i iz rerne, a uz nekoliko trikova znaćete ne samo kako je najbolje ispeći, nego i kako odabrati najukusniji komad jagnjetine, piše Miss7.Mlada jagnjetina – kako odabrati najbolji komad?Pod jagnjetinom podrazumevamo meso životinje starosti između 3 meseca i godinu dana. Ako kažemo mlada jagnjetina, tada se radi o životinji mlađoj od 3 meseca.Kod odabira mesa za pečenu jagnjetinu važno je znati da je jagnjetina svetloružičaste boje, dok je meso starijih životinja tamno crvene boje. Masno tkivo jagnjetine za pečenje mora biti bele boje, a ne žute. Meso je nežne strukture i za razliku od mesa starijih životinja, nije prošarano masnoćom.Na ukus i miris pečene jagnjetine značajno utiče starost životinje, pol, godišnje doba i ishrana. Jagnjetina je najbolja od januara do juna te ona koja je dostigla težinu između 12 i 15 kg.Poznato je i da je jagnjetina za pečenje koja se hranila aromatičnim biljem, te ona koja je pasla u blizini mora – najboljeg kvaliteta.Jagnjetina pečena u rerni – baš kao ispod sačaAko odlučite da jagnjetinu pečete u rerni, pre pečenja potrebno je da je operete i dobro osušite krpom, pa fino usolite. Jagnjetinu zatim prelivate vrućim uljem i stavljate u rernu, a dobra ideja je da jagnjetuinu pre pečenja marinirate.Osim što omekšavaju meso i daju aromu, marinade mogu ukloniti karakterističan miris jagnjetine koji je kod mesa starijih primeraka jače izražen. Jagnjetinu namažite uljem i začinima po želji, poput belog luka, limuna, ruzmarina, majčine dušice i nane, i ostavite da stoji preko noći ili bar nekoliko sati pre pečenja.Osim marinade, za više arome pečene jagnjetine meso možete našpikovati odnosno nadenuti belim lukom, komadićima slanine i ruzmarinom. Jagnjetina se peče na temperaturi između 180 i 200 stepeni i to po 20 minuta za svakih 0,5 kg mesa.Dok se jagnjetina peče potrebno ju je često prelivati sopstvenim sokom od pečenja, a ako ga nema dovoljno, dodaje se malo vode.Kako se ne bi presušila, jagnjetinu možete pokriti vatrostalnim poklopcem ili folijom koju treba ukloniti na pola pečenja. Krompir uz pečenu jagnjetinu možete dodati ili na pola pečenja ili nakon vađenja gotovog mesa.Krompir pečen u masnoći u kojoj se peklo meso upije fine sokove i arome. Osim krompira, jagnjetina se idealno slaže s kuvanim graškom i šargarepom. U nastavku pogledajte detaljan recept:Recept za jagnjetinu iz rerneVreme pripreme: 15 minutaVreme pečenja: 100 minutaBroj porcija: 10Težina pripreme: SrednjeFoto: Shutterstock/hlphotoSastojci:
Jagnjetina: 2,5 kg
Krompir: 1,5 kg
Beli luk: 4 čena
Crni luk: 2 glavice
Ruzmarin: 1 grančica
Maslinovo ulje: 150 ml
Crni biber: 1,5 kašičica
So: 3 kašičice
VodaPriprema:
U avanu istucite četiri čena belog luka, pola grančice ruzmarina, so i biber, te dodajte 150 ml maslinovog ulja.
Jagnjetinu najpre dobro operite, pa osušite papirnim ubrusom. Pospite solju i dobro utrljajte.
Na jagnjetinu dodajte i pripremljenu smesu začina i ulja, pa temeljito razmažite po mesu. Ostavite da stoji bar 3 sata.
Rernu zagrejte na 200 stepeni Celzijusa, a u pleh za pečenje stavite očišćeni i na četvrtine naseckani crni luk i jagnjetinu. Dodajte oko 150 ml vode, prekrijte aluminijumskom folijom i stavite da se peče pola sata.
Nakon pola sata skinite foliju, okrenite meso i prelijte ga sokovima od pečenja. Pokrijte ponovo folijom i stavite da se peče još pola sata. Nakon toga ponovo okrenite meso, prelijte ga sokovima od pečenja i dodajte još malo vode. Pecite još pola sata do 40 minuta.
Dok se meso peče, skuvajte krompir. Oko 10 minuta pre nego što je meso gotovo, u posudu u kojoj se peče dodajte krompir, ruzmarin, beli luk, so i biber, kao i još malo vode. Pecite bez folije dok meso i krompir lepo ne porumene.
Pre sečenja i posluživanja ostavite meso da odstoji bar 10 minuta.
Poslužite uz omiljenu salatu i uživajte. Prijatno! Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
Trikovi za savršenu jagnjetinu iz rerne – Uskrs nikada nije bio ukusniji
14