Ukoliko ste bolesni, probajte ove odlične recepte za jačanje imuniteta

Zima je period godine kada vladaju razni virusi i svi su bolesni, pa ukoliko tražite nešto za jačanje imuniteta, na pravom ste mestu! Odabrali smo najbolje recepte za jačanje imuniteta, bilo da imate upalu grla ili temperaturu. Čak i ako ste zdravi, isprobajte bar jedan od ovih recepata, jer — bolje sprečiti nego lečiti!Recepti za jačanje imuniteta koji slede u nastavku, ne samo da su jako zdravi i da će vam pomoći u borbi protiv virusa i prehlada, već su i jako ukusni, pa ćete u njima sigurno uživati u zimskim danima, dok ušuškani u ćebence čitate knjigu ili gledate dobar film…Najbolji napici za jačanje imuniteta1. Med za grloFoto: Shutterstock/HUIZENGOvaj sirup je toliko jednostavan da ne mora ni da se kuva! Ovaj sirup za jačanje imuniteta možete piti nekoliko puta dnevno, kašičicu ili dve, a za pripremu će vam biti potrebna samo tri sastojka.Sastojci:
1 limun, isceđen
1 kašika maslinovog ulja
2 kašike medaPriprema:
Dobro pomešajte sve sastojke.
Sirup sipajte u staklenu flašicu ili teglicu s poklopcem. Čuvajte u frižideru, a najbolje je da ga potrošite u roku od 2 meseca.2. Smuti za imunitetFoto: Shutterstock/Amila KVerovatno već imate pri ruci sastojke za ovu vitaminsku bombu koja je odlična za jačanje imuniteta. Agrumi poput grejpfruta, narandže, limuna i klementine su odlični prirodni sastojci za jačanje imuniteta, zbog čega je ovo idealan doručak ili užina za zimske dane, piše Index.hr.Sastojci:
4 klementine
1 zrela banana
1 manja šargarepa
1 manji komad đumbira (veličine 2 cm)
60 ml jogurta
1 kašika meda
1 pomorandža
malo vode
par kockica ledaPriprema:
Ogulite klementine, bananu isecite na manje komade, šargarepu operite i oljuštite na tanke tračice, isecite đumbir i iscedite pomorandžu.
U blender dodajte pripremljeno voće, povrće, med i jogurt. Dodajte malo vode i par kockica leda, pa blendajte dok ne postane glatko. Po potrebi i po ukusu dodajte još vode.
Prebacite u čašu ili šolju i uživajte!3. Zlatno mlekoFoto: Shutterstock/Buntovskikh OlgaDonosimo vam recept koji će zagrejati vaše telo i pozitivno uticati na imunitet, a njegov glavni sastojak je kurkuma. Ovaj zdravi napitak najbolje je konzumirati uveče.Sastojci:
400 ml kokosovog mleka
400 ml bademovog mleka
1 kašičica kurkume
¼ kašičice mlevenog đumbira
1 štapić cimeta
15 g kokosovog ulja
prstohvat sveže mlevenog crnog bibera
med ili javorov sirup, po ukusuPriprema:
U malu činiju dodajte kokosovo i bademovo mleko, kurkumu, mleveni đumbir, štapić cimeta, kokosovo ulje, mleveni biber i med ili javorov sirup po ukusu.
Mešajte sve sastojke na srednjoj vatri oko 3 minuta. Pazite da mleko ne proključa – potrebno je samo da bude dovoljno vruće.
Sklonite sa vatre, izvadite štapić cimeta i probajte. Po želji dodajte još meda ili začina.
Sipajte u šolje i poslužite toplo.4. Piće od đumbiraFoto: Shutterstock/ReuwobeeNapitak od đumbira se lako priprema kod kuće, a preporučuje se da se pije po jedna doza svakog dana – bez obzira na godišnje doba. Đumbir je pun antibakterijskih i antiinflamatornih svojstava, pomaže respiratornom sistemu da izbaci toksine i poboljšava varenje, a uz to je i odličan za jačanje imuniteta.Sastojci:
50 g očišćenog đumbira
sok od 3 limuna
50 ml kokosove ili obične vode
prstohvat kajenske paprike
1 kašičica medaPriprema:
Ogulite đumbir, isecite ga na komade i stavite u blender.
Iscedite sok od 3 limuna i stavite u blender.
Dodajte kokosovu ili običnu vodu, med i prstohvat kajenske paprike. Blendajte dok se sve ne sjedini, sipajte u čašu i poslužite.5. Smuti od konopljeFoto: Shutterstock/Amallia EkaZelena vitaminska bomba koja je odlična za jačanje imuniteta, kao obrok pre ili posle treninga ili, pak, užina na predavanjima ili na poslu.Sastojci:
30 g proteina konoplje
3 urme
1 banana (smrznuta ili sveža)
1 kivi
1 kašika + 1½ kašičica grčkog jogurta (možete izostaviti ako ste intolerantni na laktozu)
½ kašičice cimeta
150 ml ovsenog ili bademovog mleka
10 semenki bundeve
10 g godži bobica
1 kašičica meda (opciono)Priprema:
Sve sastojke osim semenki i godži bobica stavite u blender, izblendajte i prebacite u čašu.
Pospite godži bobicama i semenkama bundeve, poslužite i uživajte! Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Pica-omlet: „Grešni“ doručak koji zapravo to uopšte nije

Jednostavno, a božanstveno ukusno: Slasne njoke od samo 5 sastojaka koje su gotove za 15 minuta

Pita sa kolenicom: Zimski specijalitet za prave gurmane