Da li ste već čuli onu staru pretpostavku da je veganstvo skupo? Mi iz Vegan Izazova 22 znamo da to ne mora biti tako!
Vegan Izazov 22 je besplatan online projekat u kome iskusni mentori i veganski nutricionisti pomažu svim učesnicima da postanu vegani to jest nauče sve što ih interesuje o biljnoj ishrani!
Održava se na facebooku i na instagramu (obavezno nas pratite @veganizazov22!), celo iskustvo je skroz besplatno i svako se može prijaviti! Sledeći Vegan Izazov 22 počinje 16.06. traje 22 dana, a možete nam poslati poruku na instagramu da biste se prijavili https://instagram.com/veganizazov22?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
Danas vam uz veganski recept donosimo i nekoliko saveta za veganstvo na budžetu. Evo kako da se hranite biljnom hranom a da to ne bude pogubno po vaš novčanik!
• Kupujte neprerađene namirnice – Celovite biljne namirnice zapravo su najjeftinija hrana koju možete kupiti! Osnova veganske ishrane trebalo bi da budu integralne žitarice, korenasto povrće, mahunarke, sezonsko voće i povrće! Najpovoljnije je kupovati što više na pijaci, a mahunarke, žitarice, orašaste plodove i semenke kupujte na meru u prodavnicama zdrave hrane gde su znatno povoljnije!
• Pravite svoja biljna mleka – od 100g badema možete dobiti 800ml bademovog mleka za dosta manje novca nego ako kupite bademovo mleko u terapaku. Po želji možete prvo ispeći bademe u rerni ili koristiti sirove, a potom ih izblendati sa svežom vodom, prstohvatom soli i ako želite slatko mleko – jednom ili dve sveže urme! Zatim procedite biljno mleko kroz gustu cediljku ili gazu i imate povoljno sveže biljno mleko koje može stajati u frižideru do tri dana! Možete koristiti i druge orašaste plodove ili semenke – naša preporuka je mleko od pečenih lešnika!
• Kupovinom zamrznutog voća i povrća može se uštedeti dosta novca, a ono je izuzetno kvalitetno jer je ubrano kada je najzrelije i brzo zamrznuto tako da je zadržalo sve bitne nutrijente! Zamrznute mešavine povrća takodje smanjuju vreme koje provodimo u pripremi obroka jer je svo povrće već očišćeno, iseckano i spremno.
• Meal prep ili priprema hrane za celu nedelju ili nekoliko dana u napred popularna je metoda za spremanje hrane na budžetu. Kada imate pripremljene i isplanirane obroke unapred, manje ćete potezati za brzim obrocima koji mogu biti skuplji, a manje ćete i naručivati hranu! Skuvajte krompir, obarite ili ispecite sezonsko povrće, marinirajte tofu, nasecite i operite salatu, skuvajte pirinač, mahunarke, neko varivo ili čorbu i isplanirajte obroke za svaki dan. Kada sami kuvate mahunarke one ispadnu dosta jeftinije nego ako birate konzerviranu verziju, a izrazito su zdrava, zasitna i kvalitetna hrana!
• Popularna „superhrana“ predstavlja namirnice visokokoncentrovane nutrijentima i antioksidansima, to su na primer godži bobice, aronija, spirulina itd. Iako su ove namirnice veoma zdrave, uglavnom su i veoma skupe. Ne brinite, sve nutrijente za optimalno zdravlje možete dobiti i iz „običnih“ svakodnevnih namirnica koje su daleko pristupačnije! Jedine namirnice za koje se sa zdravstvenog aspekta isplati potrošiti malo više novca su batat i bobicasto voće.
• Istražite koje prodavnice imaju jeftinije namirnice! Tofu može biti jeftiniji u velikim supermarketima nego u prodavnicama zdrave hrane, a ako ipak nemate vremena da pravite svoje biljno mleko biće vam drago da čujete da su često su na akcijama u poznatim trgovinskim lancima!
Evo kako da pripremite kus kus na ukusan način
Biće vam potrebno:
- 200g smrznute mešavine kukuruza, graška i šargarepe
- 500ml vode
- 1 kašičica suvog začina
- 200g kus kusa
- 200g skuvanog smeđeg ili zelenog sočiva
- 2 kašike svežeg zeleniša
- Limunov sok
- 1 kašika humusa
U 500ml vode skuvajte 200g smrznute mešavine kukuruza, graška i šargarepe. Dodajte 1 kašičicu kulint natura ili vegete bez glutaminata.
Zatim povrće i vodu, dok su još vrući, dodajte u 200g kus kusa i poklopite. Ostavite na 10ak minuta da kus kus upije tečnost. Zatim dodajte 200g skuvanog sočiva i svež zeleniš mi smo koristili svež vlašac ali možete koristiti i mirođiju, peršun, mladi luk..
Na kraju dodajte malo limunovog soka i veliku kašiku humusa!
Dobro izmešajte i jelo je spremno!
Pratite nas na instagramu @veganizazov22
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.