Vege recept: Lazanja

Istraživanja pokazuju da je italijanska kuhinja najpopularnija u 50 najposećenijih gradova na svetu. Da li vas je ova informacija iznenadila? Pretpostavljamo da ne.

Jer na šta pomislite kada se spomene italijanska kuhinja? Verovatno na picu i mekano, vazdušasto testo, na miris bosiljka, na pastu, njoke, lazanje, raviole…

Ova hrana u nama budi zadovoljstvo i toplinu, asocira na druženje, lakoću, večere sa prijateljima uz vino i smeh. I ne čudi što je većina nas zaljubljena u italijansku kuhinju, pre nego u kinesku ili meksičku. Italijanska kuhinja, jednostavno rečeno – usrećuje! Zato ovog puta spremamo lazanje u njihovom veličanstvenom, veganskom izdanju.

Ove veganske lazanje pravimo bez mesa, jaja i mlečnih proizvoda, u omiljenom paradajz sosu, sa dosta humusa, spanaća i šampinjona. Spremaju se veoma brzo, od jednostavnih i lako dostupnih sastojaka i gotove su za nekih pola sata. Ako ste ljubitelj lazanje, sigurni smo da će vam se dopasti i u veganskom ruhu. Ovaj recept dolazi sa znakom upozorenja, jer ima sposobnost da vam se uvuče u nepce, osvoji vas i postane vaš novi omiljeni nedeljni ručak. Možda vam zvuči neverovatno, ali ukoliko se odvažite da ih probate, sigurni smo da ćete se zaljubiti na prvi zalogaj!

Foto: Vege zajednica

Sastojci:

  • kašika ulja
  • glavica crnog luka, sitno seckana
  • tri čena belog luka, sitno seckana
  • manje pakovanje šampinjona, iseckanih na kriške
  • kašika soja sosa
  • 200 g svežeg spanaća
  • 400 g humusa
  • so i crni biber po ukusu
  • 400 g omiljenog paradajz sosa
  • testenina za lazanje (bez jaja u sastavu)
  • 200 g veganskog sira, rendanog
Foto: Vege zajednica

Priprema:

Na dno posude za pečenje sipati pola količine paradajz sosa.

Zagrejati u tiganju na srednjoj temperaturi kašiku ulja, pa dodati crni i beli luk. Dinstati par minuta, a zatim dodati šampinjone. Propržiti ih par minuta. Zatim dodati soja sos i spanać i pržiti još minut. Skloniti sa šporeta.

Dodati humus u proprženu smesu i sve dobro izmešati dok se ne sjedini. Zatim dodati so i biber po ukusu.

Zagrejati rernu na 180°C.

Poređati testeninu preko paradajz sosa, a zatim ravnomerno premazati četvrtinom mešavine humusa i povrća. Ponoviti postupak dok se ne iskoristi sav humus sa povrćem.

Na kraju pokriti sve slojem testenine, a zatim preliti preostalom količinom paradajz sosa.

Dodati rendani veganski sir.

Peći trideset do četrdeset minuta, odnosno dok testenina potpuno ne omekša.

Prijatno!

Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.Trudimo se da nam akcije budu što raznovrsnije, sprovodimo ulične akcije i radne akcije u azilima po Srbiji, aktivni smo na društvenim mrežama, svakog meseca radimo na novom broju Vege biltena (koji je sjajan newsletter/časopis, takođe, potpuno besplatan, pa ne propustite da se prijavite slanjem svoje email adrese na office@vegezajednica.org), prevodimo zanimljive članke i knjige, vodimo kampanju Slomimo kaveze, u okviru koje se borimo za koke nosilje u industriji jaja – svašta nešto, a sve radi konačnog oslobođenja životinja. Borimo se za svet u kojem će se životinje posmatrati kao svesna i osećajna bića kakva i jesu, gde će se poštovati i vrednovati kao ravnopravni stanovnici ove planete. Ukratko, spasavamo svet dok se dobro zabavljamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Kikiriki puter – recept koji je bolji, zdraviji i jeftiniji od kupovnog

Baunti kolač – savršen domaći desert za ljubitelje kokosa i čokolade

Ukrasi za slavski kolač – kako se prave i šta predstavljaju