Vege recept: Posni domaći veganski sir sa začinima

Veganski tanjir za popodne za goste ili kao iznenađenje za ukućane.

Sastojci:

  • 200 gr indijskih oraha + vrela ključala voda za namakanje, potopiti 30 min.;
  • 300 ml vode; 2 sup. kaš. nutritivnog kvasca;
  • 7 kašika. gustina; 1 kaf. kaš. belog luka u prahu;
  • 1 kaf. kaš. crnog luka u prahu; 3/4 – 1 kašičica soli;
  • 1 sup. kaš. organskog kokosovog ulja neutralnog ukusa;
  • 3/4 kaš. praha agar agar;
  • 1/2 -3/4 kašičice jabukovog sirćeta;
  • mešavina začinskog bilja: suvi origano, bosiljak, timijan, ruzmarin i majoran, ili mešavina začinskog bilja herbes de Provence.

Priprema:

Ocediti indijske orahe od viška vode, staviti ih u blender zajedno sa vodom i ostalim sastojcima – osim mešavine začinskog bilja.

Miksirati da se dobije kremasta struktura, potom sipati u šerpu. Kuvati uz stalno mešanje. Kada počne da vri kuvati još jedan minut, zatim skloniti sa šporeta.

Ostaviti da se malo ohladi, zatim staviti u staklenu posudu obloženu najlonskom folijom.

Pustiti da se ohladi. Izvaditi iz posude i premazati mešavinom začina sa svake strane pa staviti u frižider.

Seći kada se potpuno ohladi (nakon najmanje pet sati). Čuvati u frižideru.

Posne veganske krem sir kuglice u maslinovom ulju

~Bez laktoze

Sastojci:

  • 210 gr indijskih oraha + vrela ključala voda za potopiti, potopiti 30 min.;
  • 2 kapsule veganskog probiotika, samo prah;
  • 3/4 šolje vode;
  • 3/4 kaf. kaš. soli;
  • 1/2 kaf. kaš. jabukovog sirćeta;
  • 5 sup. kaš. gustina + 3/4 kaf. kaš. agar agara + 100 ml vode: promešati i staviti da provri, pa u to dodati
  • fermentisani sir i umutiti mešavinu na vrelom šporetu 30 sekundi;
  • dodatno: seckani listovi svežeg bosiljka pomešani sa seckanim sušenim paradajzom (iz ulja), začin sumak, začin za’atar i crni susam; maslinovo ulje.

Priprema

Ocedite indijske orahe od viška vode. Stavite ih u blender zajedno sa 3/4 šolje vode i probiotikom (iz kapsula) i jabukovim sirćetom i miksirajte dok ne dobijete kremastu strukturu.

Sipajte smesu u krpu za ceđenje biljnog mleka i ostavite da fermentira i da se cedi na sobnoj temperaturi 24 sata do (36 sati). Izvadite iz krpe. Posolite i dobro promešajte.

Dodajte smesu u skuvan gustin. Sve dobro promešajte. Sklonite sa šporeta i ostavite da se malo ohladi. Sipajte za to vreme maslinovo ulje u staklenu teglu.

Oblikujte kuglice nauljenim dlanovima. Svaku kuglicu uvaljajte u različite začine i stavite u teglu, zatvorite i čuvajte u frižideru. Može se konzumirati od sledećeg dana.

Moje ime je Naual A. Hansen, diplomirani ekonomista sa završenim kompletnim obrazovanjem u Srbiji uključujući i muzičku školu (igrala sam folklor 13 godina u svom rodnom gradu u Bačkoj Topoli i proputovala deo sveta sa folklorom). Rođena sam u Srbiji gde sam živela sve do udaje. Sada živim u Danskoj i rad na blogu mi je hobi koji mnogo volim. “Autor sam bloga na kome se mogu naći recepti za raznovrsna posna jela i poslastice napravljenih isključivo od sastojaka biljnog porekla: od sirovih salata i supa do slanih jednostavnih i komplikovanih jela, raznovrsnih finih torti i slatkiša.”

Možete me pratiti na

blog/vebsajt: www.naualhansen.com

Instagram: www.instagram.com/vegan_naual.hansen/

Related posts

Kikiriki puter – recept koji je bolji, zdraviji i jeftiniji od kupovnog

Baunti kolač – savršen domaći desert za ljubitelje kokosa i čokolade

Ukrasi za slavski kolač – kako se prave i šta predstavljaju