Ovo je veganska verzija starog austrijskog klasika.
Sastojci za koru:
- 125 gr putera;
- 70 gr šećera;
- 135 gr otopljene čokolade;
- 195 gr pšeničnog brašna;
- 185 ml gazirane mineralne vode;
- 1/2 kašike. tamnog kakao praha;
- 100 ml akvafabe + 1,5 tbsp. šećera
Za filovanje:
- 8-10 kašika kvalitetne marmelade od kajsija.
Za čokoladni ganaš:
- 90 gr crne čokolade;
- 90 gr veganske pavlake za kuvanje
Uputstvo:
Zagrejte rernu na 190 stepeni Celzijusa.
Mikserom izmiksajte puter i šećer do kremaste konzistencije. Dodavajte otopljenu čokoladu i nastavite miksirati da se dobro sjedini. Kakao prah umešajte u brašno i dobro izmešajte da se razbiju sve grudvice.
Ovu smesu počnite da dodajete u mesavinu od putera i cokolade uz stalno mešanje takođe pocnite dodavati kiselu vodu. Dodavajte naizmenicno po malo od oboje uz stalno miksiranje.
Odlozite sa strane.
Izmiksirajte akvafabu sa 1,5 tbsp. šećera u šaum pa ga dodajte u prethodnu mešavinu da se lepo sjedini
Spremno testo sipajte u kalup za torte obložen papirom za pečenje i pecite na 190 stepeni 25-30 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi pa ga prepolovite oštrim nožem.
Zagrejte marmeladu do tačke ključanja, sklonite sa vatre i malo promešajte. Filujte donju koru polovinom marmelade pa odozgo stavite drugu polovinu kore.
Nafilujte površinu i obod torte ostatkom marmelade. Stavite u frižider.
Rastopite sastojke za čokoladni ganaš uz stalno mešanje. Izvadite tortu iy frižidera i prekrijte je pripremljenim toplim ganažom i stavite u frižider. Poslužite hladnu tortu uz malo veganskog šlaga.
Moje ime je Naual A. Hansen, diplomirani ekonomista sa završenim kompletnim obrazovanjem u Srbiji uključujući i muzičku školu (igrala sam i folklor 13 godina u svom rodnom gradu u Bačkoj Topoli i proputovala deo sveta sa folklorom). Rođena sam u Srbiji gde sam živela sve do udaje. Sada živim u Danskoj i rad na blogu mi je hobi koji mnogo volim. “Autor sam bloga na kome se mogu naći recepti za raznovrsna posna jela i poslastice napravljenih isključivo od sastojaka biljnog porekla: od sirovih salata i supa do slanih jednostavnih i komplikovanih jela, raznovrsnih finih torti i slatkiša.”
Možete me pratiti na
blog/vebsajt: www.naualhansen.com
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.