Vege recept: Saher torta (posno)

Ovo je veganska verzija starog austrijskog klasika.

Sastojci za koru:

  • 125 gr putera;
  • 70 gr šećera;
  • 135 gr otopljene čokolade;
  • 195 gr pšeničnog brašna;
  • 185 ml gazirane mineralne vode;
  • 1/2 kašike. tamnog kakao praha;
  • 100 ml akvafabe + 1,5 tbsp. šećera

Za filovanje:

  • 8-10 kašika kvalitetne marmelade od kajsija.

Za čokoladni ganaš:

  • 90 gr crne čokolade;
  • 90 gr veganske pavlake za kuvanje

Uputstvo:

Zagrejte rernu na 190 stepeni Celzijusa.

Mikserom izmiksajte puter i šećer do kremaste konzistencije. Dodavajte otopljenu čokoladu i nastavite miksirati da se dobro sjedini. Kakao prah umešajte u brašno i dobro izmešajte da se razbiju sve grudvice.

Ovu smesu počnite da dodajete u mesavinu od putera i cokolade uz stalno mešanje takođe pocnite dodavati kiselu vodu. Dodavajte naizmenicno po malo od oboje uz stalno miksiranje.

Odlozite sa strane.

Izmiksirajte akvafabu sa 1,5 tbsp. šećera u šaum pa ga dodajte u prethodnu mešavinu da se lepo sjedini

Spremno testo sipajte u kalup za torte obložen papirom za pečenje i pecite na 190 stepeni 25-30 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi pa ga prepolovite oštrim nožem.

Zagrejte marmeladu do tačke ključanja, sklonite sa vatre i malo promešajte. Filujte donju koru polovinom marmelade pa odozgo stavite drugu polovinu kore.

Nafilujte površinu i obod torte ostatkom marmelade. Stavite u frižider.

Rastopite sastojke za čokoladni ganaš uz stalno mešanje. Izvadite tortu iy frižidera i prekrijte je pripremljenim toplim ganažom i stavite u frižider. Poslužite hladnu tortu uz malo veganskog šlaga.

Moje ime je Naual A. Hansen, diplomirani ekonomista sa završenim kompletnim obrazovanjem u Srbiji uključujući i muzičku školu (igrala sam i folklor 13 godina u svom rodnom gradu u Bačkoj Topoli i proputovala deo sveta sa folklorom). Rođena sam u Srbiji gde sam živela sve do udaje. Sada živim u Danskoj i rad na blogu mi je hobi koji mnogo volim. “Autor sam bloga na kome se mogu naći recepti za raznovrsna posna jela i poslastice napravljenih isključivo od sastojaka biljnog porekla: od sirovih salata i supa do slanih jednostavnih i komplikovanih jela, raznovrsnih finih torti i slatkiša.”

Možete me pratiti na

blog/vebsajt: www.naualhansen.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Kikiriki puter – recept koji je bolji, zdraviji i jeftiniji od kupovnog

Baunti kolač – savršen domaći desert za ljubitelje kokosa i čokolade

Ukrasi za slavski kolač – kako se prave i šta predstavljaju