Ovaj recept se sprema brzo i lako. Idealno jelo za ljude koji ne žele da doprinose patnji životinja, i da kupuju životinjske proizvode.
- 300g bukovače pečurke
- 150g brašna bez glutena, a može i obično brašno
- 50g kukuruznog brašna
- Crvena dimljena paprika
- Beli luk u prahu
- Bosiljak
- Malo ljutog sosa
- Ulje
- So
- Malo karija
- Sojino mleko bez šećera
- Malo jabukovog sirćeta
Preliv za vegansku piletinu:
- Veganski majonez
- Senf
- Malo ljutog sosa, može i kečap ako neko ne voli ljuto
- Beli luk
- Sok od kiselih krastavca
- Mirođija
Prilog pomfrit od batat krompira
Pečurke isecite po želji. Pomešajte dve vrste brašna i dodajte začine u smesu, sve dobro promešajte. Jednu i po šolju sojinog mleka, dodajte ljuti sos, malo jabukovog sirćeta sve dobro promešajte. Zagrejte ulje u jednu dublju šerpu.
Zatim rukama pečurku umočite u smesu od biljnog mleka, onda u smesu od brašna, zatim opet u biljno mleko, pa u brasno. Ponovite postupak sa ostalim pečurkama.
Zatim pržite u dubokom ulju dok veganska piletina ne postane zlatno žute boje.
Zatim isecite batat krompir, stavite na papir za pečenje, malo maslinovog ulja, origano i pecite nekih 30 minuta na 220 stepeni.
Napravite preliv za vegansku piletinu.
Stavite kašiku veganskog majoneza, pola kašičice senfa, kašičicu soka od kiselih krastavčica, kašičicu ljutog sosa, izrendajte beli luk, dodajte malo mirođije i sjedinite sastojke mešajući.