Početna » 4 namirnice koje smanjuju nadimanje i podstiču probavu

4 namirnice koje smanjuju nadimanje i podstiču probavu

by admin

Nadimanje je čest problem sa kojim se mnogi gastroenterolozi i nutricionisti redovno susreću u svojoj praksi. Ipak, ono što je dobra vest jeste da hrana može da pomogne u rešavanju ovog problema – evo na koji način.Prilično je teško tačno identifikovati koja hrana izaziva nadimanje, a još je teže pronaći samo jedan lek koji će rešiti problem. U slučaju celijakije, eliminisanje pšenice i drugih namirnica koje sadrže gluten je apsolutno rešenje za većinu ljudi da se otarase nadimanja. Ali za sve ostale koji pokušavaju da smanje nadimanje stomaka, odgovor se obično nalazi u promeni opšteg obrasca ishrane, a ne fokusiranju na jednu hranu. Realnije je očekivati od hrane da će jedenje nečeg specifičnog zategnuti, a ne „spljoštiti“ stomak. Fokus treba da bude na identifikaciji „bezbednije“ hrane za koju je manje verovatno da će izazvati ili pogoršati nadimanje.Ugljeni hidrati koji smanjuju nadimanjeOdređene namirnice koje su apsolutno dobre za neke ljude mogu biti među najgorim okidačima za nadimanje. Kada su u pitanju dijete protiv nadimanja, one nikako nisu jedinstvene za sve. Ovo je posebno tačno kada su u pitanju ugljeni hidrati, pošto su ugljeni hidrati jedini makronutrijenti koji mogu da sadrže vlakna i druge supstance koje stvaraju gas. Ne zaboravite – povrće i voće takođe sadrže ugljene hidrate! U zavisnosti od vrste ishrane koju pratite, ovaj mini vodič sa portala Eating Well može vam pomoći da odaberete ugljene hidrate koji odgovaraju vašim potrebama, piše Miss7.Ako izbegavate žitarice – izaberite slatki krompirko vam se nadutost pogorša ubrzo nakon usvajanja plana ishrane bez žitarica, sa malo ugljenih hidrata, kao što su paleo ili keto, izaberite slatki krompir. Mnogi ljudi su šokirani kada otkriju da usvajanje ishrane sa niskim sadržajem ugljenih hidrata ponekad može dovesti do zatvora i da zatvor rezultira vrstom nadimanja koje se pogoršava kako dan odmiče. Neočekivani problemi sa varenjem kod nekih ljudi na dijeti sa malo ugljenih hidrata mogu biti rezultat eliminacije svih oblika rastvorljivih dijetetskih vlakana važnih za redovnu stolicu, a koja se nalaze u namirnicama bogatim ugljenim hidratima kao što su bobičasto voće, ovsena kaša, pasulj, slatki krompir i tikva. Rebalans obično ublažava zatvor, što ublažava nadimanje. Stoga, čak i ako ste na dijeti bez ugljenih hidrata, razmislite o slatkom krompiru za doručak.Kada imate necelijakijsku preosetljivost na pšenicu – izaberite hleb od kiselog testaPostoji mnogo ljudi koji smatraju da jedenje pšeničnih proizvoda, kao što su hleb, peciva i testenine, zaista izaziva nadimanje iako su bili pozitivni na celijakiju. Ovi ljudi mogu imati necelijakijsku osetljivost na pšenicu (NCVS). Iako je uzrok nepoznat, postoje neke komponente pšenice (i slične hrane) koje bi mogle biti potencijalni krivci, navodi se u članku iz 2020. objavljenom u Gastroenterološkim klinikama Severne Amerike.Foto: Shutterstock/Vladislav NoseekSlično celijakiji, gluten – protein koji se nalazi u proizvodima od pšenice – može izazvati nadimanje kod ljudi sa NCVS-om. Pored toga, fruktani su još jedna komponenta pšenice koja kod nekih ljudi izaziva nadimanje i gasove. Fruktani su molekuli koji se sastoje od lanca fruktoze sa molekulom glukoze na kraju. I fruktoza i glukoza su dve vrste šećera. Fruktani su takođe visoki u drugim namirnicama koje nisu žitarice kao što su luk, beli luk i artičoke. Ako vam ovo zvuči poznato, možda nećete morati u potpunosti da isečete pšenicu i pšenične proizvode da biste izbegli nadimanje: umesto toga probajte kiselo testo, bilo od celog zrna ili belo. Proces fermentacije hleba od kiselog testa razgrađuje te teško svarljive fruktane i može vam dati bar jednu odličnu opciju hleba bez glutena u kojoj možete uživati bez brige da ćete izazvati nadimanje. Osim toga, hleb od kiselog testa zapravo pomaže varenju, između ostalih zdravstvenih prednosti.Kada ste naduti zbog bakterijske neravnoteže – Izaberite kinouPreterani bakterijski rast u tankom crevu (SIBO) je stanje koje utiče na probavni sistem i javlja se kada višak ili abnormalna vrsta bakterija raste u tankom crevu. Oni sa SIBO mogu imati GI simptome uključujući nadimanje i bol u stomaku. Ljudi sa SIBO mogu imati koristi od kinoe sa visokim sadržajem vlakana i malo skroba. Takođe, kinoa ima antioksidativna i antiinflamatorna svojstva, ne sadrži gluten i mogu da je jedu osobe sa celijakijom, kao i niz drugih prednosti.Kada sledite biljnu ishranu – izaberite beli pirinačBeli pirinač je ugljeni hidrat koji nekima može izgledati kontroverzan, a mnogi se pitaju da li je zdrav. Beli pirinač ima manje vlakana, proteina i masti u poređenju sa smeđim pirinčem. I dok je visok unos vlakana neophodan za zdravlje vašeg digestivnog sistema, pridržavanje biljne ishrane bogate vlaknima može izazvati nadimanje kod nekih ljudi. Telo ne vari vlakna, tako da vlakno koje ulazi u organizam mora na kraju izaći. Za one koji se mogu boriti sa nepotpunim pražnjenjem creva, ishrana bogata vlaknima može izazvati prilično nadimanje. Pošto je beli pirinač lakši za varenje, to je odlična opcija za smanjenje nadimanja izazvanog gasovima ili stolicom. Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar