Početna » 5 razloga zašto treba jesti karfiol: Zdrav je i hranljiv, a od njega možete napraviti i picu

5 razloga zašto treba jesti karfiol: Zdrav je i hranljiv, a od njega možete napraviti i picu

by admin

Karfiol je bogat je mnogim vitaminima, mineralima i drugim korisnim nutrijentima, zbog čega je vrlo zdrav i kao takav treba da bude što češće na trpezi.Karfiol je izuzetno fleksibilna namirnica iz porodice krstašica. Sa njim je moguće pripremiti mnoga jela kao što su supe i čorbe – možete ga koristiti umesto pirinča, napraviti ukusan pire ili čak testo za picu.Zašto je dobro jesti karfiol1. Pomaže u gubitku težineKarfiol je dijetetska namirnica koja ima samo 25 kalorija na sto grama. Pored toga, to je povrće koje ubrzava metabolizam. Stoga nije iznenađujuće što se njegova konzumacija preporučuje ljudima koji pokušavaju da izgube težinu ili održe telesnu težinu.2. Štiti srce i kardiovaskularni sistemKarfiol je bogat dijetalnim vlaknima koja pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola. Bogat je magnezijumom i kalijumom koji su neophodni za snižavanje visokog krvnog pritiska, ali i za očuvanje zdravlja srca i celog kardiovaskularnog sistema, piše Punkufer.hr.Foto: Shutterstock/Svetlana Monyakova3. Jača imunitetKarfiol je dobar izvor vitamina C – 100 grama ovog povrća sadrži čak 80 odsto preporučene dnevne količine. Osim toga, pun je antioksidanata i fitohemikalija, koje jačaju imunitet, pa se preporučuje jesti za jačanje celog organizma.4. Smanjuje šećer u krviOvo povrće sadrži biljno jedinjenje sulforafan, koje smanjuje upalne procese u organizmu, sprečava oštećenje vida, a pokazalo se i da uspešno snižava šećer u krvi.5. Štiti zdravlje kože i koseOvo povrće obiluje antioksidansima koji deluju antiinflamatorno, štite zdravlje kože i podstiču rast kose i sprečavaju opadanje.Kupovina i skladištenje:Svež karfiol ima belu glavicu sa čvrstim cvetovima i svetlozelenim listovima. Ako se na glavi vide braon ili crne fleke, izbegavajte kupovinu jer je reč o proizvodu koji je počeo da truli.Karfiol se može držati u frižideru nekoliko dana, umotan u plastičnu kesu. Operite ga neposredno pre termičke obrade, jer ćete tako produžiti svežinu.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar