Početna » Da li uzimanje probiotika daje rezultate? Stručnjak za zdravlje creva dao svoj sud

Da li uzimanje probiotika daje rezultate? Stručnjak za zdravlje creva dao svoj sud

by admin

Poslednjih godina, zdravlje creva je u fokusu sve više građana. Odvojite par minuta i na mrežama poput TikToka naći ćete desetine snimaka kojima ljudi raspravljaju o zdravstvenim problemima koje može izazvati loše varenje hrane.

Na tržištu postoji mnogo proizvoda koji promovišu zdravlje creva, pre svega probiotika.

„Probiotici su korisne bakterije koje održavaju zdrav mikrobiom vaših creva“, kaže Deril Džofri, nutricionista i stručnjak za zdravlje creva.

„Ona jačaju creva, što je jako važno, pomažu u varenju, a najveća stvar koju čine je pomoć u borbi protiv opasnih patogena koji uzrokuju upalu“, dodaje Džofri za CNBC, prenosi Index.

Studije pokazuju da probiotici proizvode supstance koje aktiviraju imuni sistem i sprečavaju patogene da izazovu ozbiljne bolesti. Probiotici takođe mogu smanjiti šanse za prehlade.

„Iako se probiotici mogu naći u nekim namirnicama, mislim da su njihovi dodaci danas neophodni jer ih ne unosimo u jednakim količinama kao naši preci“, tvrdi Džofri.

Ovaj mlečni proizvod ima tri puta više probiotika od jogurta

Kako uneti više probiotika i ojačati zdravlje creva?

1. Jedite hranu bogatu probioticima

„Uvek kažem da probiotici deluju, ali bi većinom trebalo da dolaze iz hrane. Dodaci ishrani nikad neće nadoknaditi lošu ishranu“, smatra nutricionista.

Probioticima obiluju kiseli kupus, kiseli krastavci, ukiseljeno povrće, jabuke, masline, jabukovo sirće i fermentirana soja.

preporučuje i neke mlečne proizvode poput jogurta, naročito grčkog jogurta, te kefira.

2. Razmislite o probiotičkim dodacima ishrani

Kada je reč o probiotičkim dodacima ishrani, Džofri predlaže uzimanje različitih vrsta probiotika i menjanje vrste svaka tri meseca.

3. Smanjite unos hrane koja je štetna za creva

Kako biste održali zdrava creva, Džofri napominje da bi trebalo da vodite računa o konzumiranju šećera, žitarica, rafiniranih ugljenih hidrata, alkohola i veštačkih zaslađivača.

„Ako uzimamo probiotik i u isto vreme unosimo u telo hranu koja iscrpljuje naš mikrobiom, to je kao pas koji stalno juri za svojim repom“, zaključio je.

Slični članci

Ostavite komentar