Mnogim ljudima jutarnja kafa nije samo omiljeni ritual, već i pokretačka energija za početak dana. No, da bi kafa najbolje delovala i razbudila vas, važno je i kada je pijemo.Kada je najbolje vreme da se pije kafaPišući za Times, Libi Galvin je otkrila da vreme kada se pije kafa ujutru može uticati na to koliko smo budni i fokusirani. Ključni trenutak je oko 90 minuta nakon što telo doživi prirodni porast kortizola, hormona koji nas budi, prenosi Index.hr.Kortizol, hormon koji nam pomaže da se osećamo budno i energično, dostiže vrhunac oko pola sata nakon buđenja. Stoga, ako popijemo kafu tek nakon što nivo kortizola počne da pada, možemo duže zadržati osećaj budnosti, umesto da ga prerano stimulišemo, prenosi Express.Libi objašnjava: „Popijte kafu sat i po nakon buđenja, kada kortizol počne da opada, da biste produžili osećaj jutarnje fokusiranosti“.Međutim, nije važno samo kada popijemo prvu kafu. Važan je i trenutak kada popijemo poslednju šoljicu kofeina u toku dana.Ona je dodala: „Popijte poslednju kafu pre ručka. Pet sati nakon što konzumirate kofein, polovina je još uvek prisutna u vašem telu, a nije potpuno eliminisana ni devet do deset sati nakon prvog gutljaja“.Može li kafa produžiti život?Izgleda da naša omiljena jutarnja kafa zapravo može da produži život. Nedavna studija, objavljena u časopisu Aging Research Reviews, analizirala je više od 50 studija i otkrila da kafa može da produži život za čak 1,8 godina.Glavni autor studije, Rodrigo Kunja, rekao je: „Znamo da svetska populacija stari brže nego ikad, zbog čega je sve važnije istražiti navike u ishrani koje ne samo da mogu produžiti život, već ga i učiniti zdravijim“.Sa njim se slaže i profesor Tim Spektor, koji je na Instagramu podelio zanimljive podatke: „Istraživanja pokazuju da ljudi koji piju kafu imaju manji rizik od srčanih oboljenja u odnosu na one koji ne piju. Takođe, nema dokaza da kafa povećava rizik od raka ili skraćuje životni vek“.Preterivanje sa kafom može izazvati neželjene efekteMeđutim, to ne znači da kafu treba da pijemo nekontrolisano. Iako ima mnogo pozitivnih efekata, kod nekih ljudi prekomerna konzumacija može izazvati nemir i ubrzati rad srca.Profesor Spektor je upozorio: „Uvek postoji upozorenje kada je u pitanju kafa. Neki ljudi su veoma osetljivi na kofein i mogu da dožive povećan broj otkucaja srca i druge neželjene efekte. Međutim, u većini slučajeva kafa ne izaziva ozbiljne probleme i takvi ljudi jednostavno znaju da je izbegavaju“.Takođe je istakao zdravstvene prednosti kafe: „Kafa je bogata polifenolima i vlaknima koja pozitivno utiču na zdravlje creva, ali za one koji su osetljivi na kofein, njeni negativni efekti mogu biti veći od koristi“.Da zaključimo, ispijanje kafe u pravo vreme može nam pomoći da ostanemo budni i fokusirani, ali treba paziti na količinu i ličnu toleranciju na kofein.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
13