Ova zdrava grickalica puna proteina sve je popularnija: Brzo će vas zasititi, a bolja je od pistaća i kikirikija

Ukoliko ste odlučili da pređete na biljnu ishranu ili samo želite zdravije da se hranite, pravo je vreme da u svoju ishranu uvedete ovu namirnicu. Reč je o edamameu – mladim i zelenim zrnima soje koja su puna proteina, a koja mogu biti izvrsna ukusna i zasitna grickalica.„Soja se generalno smatra jednim od glavnih izvora proteina za vegane i vegetarijance. Osim tofua i tempeha, soja se može jesti i u nezrelom stadijumu. Edamame ili zelena soja je mlada, nepotpuno zrela soja. Mekana je i jestiva nakon kratkog procesa pripreme, piše Punkufer.hr.Baš kao i soja, i edamame mahune bogate su visoko kvalitetnim proteinima. Jedna šolja kuvanog edamamea može da sadrži do 19 grama proteina.Dodatna prednost sojinih proteina je njihov kvalitet. Naime, sojini proteini su slični proteinima iz mleka i jaja. To znači da su kvalitetni, odnosno da ih telo lako i efikasno koristi za izgradnju mišića“, piše portal Kreni Zdravo.Osim što je pun biljnih proteina, edamame se preporučuje zbog svojih vlakana, antioksidativnih minerala i vitamina – među kojima se ističe vitamin K, važan za održavanje zdravlja kostiju i srca.Edamame – zdrava i ukusna grickalica; foto: Shutterstock/ Mironov VladimirKako ih pripremiti?„Edamame, koji je inače poznat kao zelena soja, najčešće se dodaje jelima koja ne zahtevaju intenzivnu termičku obradu. Dodaju se u salate, rižota, supe, čorbe, jela od testenina ili kao užinu između obroka umesto orašastih plodova“, navodi portal Kreni Zdravo pišući o ovoj namirnici koja je odavno popularna u azijskoj kuhinji, ali je vremenom prešla granice tog kontinenta i odomaćila se u mnogim drugim krajevima sveta.„Sveže mahune edamamea mogu se pripremiti na nekoliko načina – blanširanjem u slanoj vodi oko 5 minuta, kuvanjem na pari oko 10 minuta ili pečenjem u voku nekoliko minuta.Za pripremu smrznutih mahuna edamame obično je potrebno manje vremena, a lako se pripremaju blanširanjem u poklopljenoj staklenoj posudi u mikrotalasnoj pećnici“, saznajemo na pomenutom portalu.Zdrava grickalicaZamrznute mahune edamame mogu se naći u marketima, ali tu su i osušena zrna edamamea koja se mogu jesti kao grickalica za užinu punu proteina. Njihov ukus je delikatan, pa se lako kombinuju sa raznim namirnicama i jelima.Pečena neslana zelena soja je odlična užina umesto čipsa ili smokija, ali možete je dodati i salatama ili kremastim supama za hrskavu notu. Sto grama ove namirnice može sadržati 44 grama proteina i oko 430 kalorija. Budući da je vrlo zasitna, odlično je rešenje kada vas uhvati glad. U poređenju sa pistaćima ili kikirikijem, sušeni edamame ima više proteina i manje masti. Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Apneja: Simptomi, faktori rizika i vidovi lečenja

Ako u kafu dodate pola kašičice ove namirnice, imaćete više energije i brže ćete mršaviti

Gojaznost: Faktori rizika, prevencija i lečenje