Ove namirnice čuvaju zdravlje srca

Ukoliko želite da predupredite bolesti srca, postoji mnogo namirnica koje možete da uvrstite u svoju ishranu da biste to učinili. Možda ste pomislili da je poželjno da jedete samo voće i povrće, no postoji prostora i za druge zdrave zalogaje.

Slanutak (leblebija)

Slanutak je možda malen, ali je svejedno odličan za kardiovaskularni sistem. Pun je vlakana, kalijuma i vitamina, te tako može da snizi holesterol i smanji rizik od srčanih bolesti.

Kafa

Ljubitelji kafe će se sigurno obradovati, budući da ovaj gorki napitak može da učini čuda za srce. Umereni unos će smanjiti rizik od koronarne bolesti srca, oslabljenog rada srca i moždanog udara.

Brusnice

Ovo voće nije samo ukusno, već takođe obiluje antioksidansima i hranljivim materijama i tako pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Osim toga, sprečava infekcije urinarnog trakta i smanjuje faktore rizika za bolesti desni, čireve na želucu i rak.

Smokve

Smokve su superhrana za vaše srce. Ovo slatko voće prepuno je kalcijuma i vlakana, i čak može da poništi posledice kardiovaskularnih bolesti.

Semenke lana

Ako ne jedete ribu ili orašaste plodove, a potrebne su vam omega-3 masne kiseline, koristite lanene semenke. Obično se unose kao dodaci ishrani, a pune su antioksidanata, estrogena i hranljivih materija koje podstiču zdravlje vašeg srca.

Crvene ljute papričice

Zahvaljujući kapsaicinu koji sadrže, ljute papričice pomažu u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola. Ovo je sjajna vest za vaše srce, iako ne preporučujemo da pojedete celu papričicu.

Đumbir

Redovan unos ovog začina prelepog mirisa zapravo smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti poput visokog krvnog pritiska i koronarne bolesti srca.

Grejpfrut

Da li ste znali da grejp sadrži puno vlakana, kalijuma, likopena i kolina? Ovo je sjajan način da očuvate zdravlje svog srca. Čak se preporučuje u DASH dijeti, načinu ishrane namenjenom snižavanju krvnog pritiska.

Zeleni čaj

Ovo osvežavajuće piće sadrži mnogo antioksidanata i pomaže u sprečavanju nakupljanja arterijskog plaka. Takođe, snižava LDL, holesterol i trigliceride. Pijte ga redovno ako želite da poboljšate zdravlje srca.

Pasulj

Bogat magnezijem, proteinima i folnom kiselinom, pasulj ima nizak udeo masnoće i visok udeo vlakana. To znači da snižava nivo homocisteina i vidno smanjuje rizik od moždanog udara, bolesti srca, pa čak i raka. Dodajte ga svojim čorbama i varivima.

Izvor: n1.info.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike

U Evropi 20 odsto bakterijskih infekcija otporno na antimikrobne lekove

Masna jetra – simptomi, dijagnoza i poruka lekara