Iako vrlo zdrave, semenke suncokreta nisu toliko popularne u svakodnevnoj ishrani. Najčešće ih viđamo u hlebu ili raznim pecivima, ali one se mogu koristiti za pripremu raznih ukusnih jela i tako doprineti poboljšanju zdravlja. Više o tome otkrijte u nastavku.Seme suncokreta je odličan izvor proteina biljnog porekla – 100 grama sadrži čak 23 grama proteina, 49 odsto masti i oko 8 grama dijetalnih vlakana. Dobar su izvor omega 3 masnih kiselina, vitamina E i B-kompleksa. Takođe sadrže kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum i cink, piše Punkufer.hr.No, imajte na umu da su ove semenke izuzetno kalorične – imaju 584 kalorije na 100 grama, pa se preporučuje da ih jedete umereno. Nutricionisti predlažu konzumiranje jedne porcije dnevno, što je oko 30 grama semenki.Foto: Shutterstock/682A IAZašto je dobro jesti semenke suncokreta?Nepržene i nesoljene semenke suncokreta su odličan dodatak zdravoj ishrani. oni:
sadrže dijetalna vlakna koja snižavaju visok krvni pritisak i loš holesterol
podstiču cirkulaciju
imaju omega 3 masne kiseline koje blagotvorno utiču na zdravlje srca i celog sistema krvotoka
imaju antiinflamatorno dejstvo na telo i pomažu u jačanju imuniteta
imaju i značajne količine vitamina E koji podmlađuje i ulepšava izgled kože i koseAko želite da im produžite rok trajanja, držite ih u frižideru ili čak u zamrzivaču. Stavite ih u čistu posudu sa poklopcem i odložite na željeno mesto.Kako koristiti seme suncokreta?Seme suncokreta može biti odličan dodatak različitim jelima. Prepecite ih u tiganju sa nekoliko začina i dodajte kao hrskavi element različitim salatama. Izmešajte ih u seckalici za povrće i pretvorite u ukusan puter ili kremasti sos za testenine i druga jela.Maslac od suncokretovog semena je odlična alternativa puterima od orašastih plodova, posebno ako imate alergije. Možete ga koristiti u keksima i kolačima, dodati u domaću granolu i energetske pločice ili napraviti pljeskavicu od povrća.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
Ove semenke retko se nalaze na našoj trpezi, a odličan su izvor proteina, omega 3 masnih kiselina i vitamina
10