Šta je heliko bakterija, koji su njeni simptomi i kako da je izbegnete?

Često čujete da kada neko ima problem sa želudcem kao glavni uzrok navodi Heliko bakteriju.

Nutricionista Ivana Mišić pokušala je da bliže pojasni kakava je to ustvari bakterija i na koji način možete prepoznati simptome.

– Heliko bakterija odnosno Helicobacter pylori je vrsta bakterije koja najčešće dovodi do infekcije u stomaku

– Heliko bakterija je sitna, gram negativna bakterija spiralnog oblika sa velikom sposobnošću preživljavanja.

– Ovo je ujedno i jedina bakterija koja može da opstane u izuzetno kiselom okruženju želuca i na temperaturi od 37 i više stepeni i vrlo je pokretljiva.

– Smatra se da gotovo polovina svetskog stanovništva u svom organizmu ima heliko bakteriju, ali mnogi to ni ne znaju zbog izostanka simptoma.

Koji su simptomi

• Bolovi u stomaku koji su jači kada je stomak prazan. Bol je uglavnom tup.
• Nadimanje
• Mučnina
• Gubitak apetita
• Često podrigivanje
• Nenamerni gubitak kilograma
• Bol u stomaku praćen osećajem peckanja

Na koji način se proverava da li imate Heliko bakteriju

– laboratorijski test krvi na antitela heliko bakterije – Antitela su proteini koje imuni sistem proizvodi da bi se oslobodio bacila. Obično ostaju u našem organizmu u slučaju da se ponovo borimo sa istom bakterijom. Pozitivan test može pokazati ranu izloženost Helicobacter pilori, ali ne i aktivnu infekciju.

– test daha kojim se može uočiti ugljenik koji stvara heliko bakterija nakon popijenog rastvora. Test daha zahteva mnogo vremena i može biti težak za dijagnostiku, naročito kod dece.

– test stolice na Heliko bakteriju takođe nije previše precizan jer pokazuje samo prisustvo bakterije, ali ne i težinu infekcije.

– Gastroskopija je najprecizniji način za utvrđivanje prisustva bakterije i težine infekcije istom.

Kako izbeći dobijanje ove bakterije?

Heliko bakterija se može izbeći ukoliko se redovno pridržavate sledećih pravila:

– Perite ruke redovno, naročito pre i posle jela.

– izbegavajte da pijete vodu sa nepouzdanih izvora, već samo bakteriološki proverenu.

– Izbegavajte konzumiranje hrane sa čijim načinom pripreme niste upoznati

– Dobro operite voće i povrće pre jela

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Related posts

Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike

U Evropi 20 odsto bakterijskih infekcija otporno na antimikrobne lekove

Masna jetra – simptomi, dijagnoza i poruka lekara