Početna » Stručnjaci upozoravaju da čaj u kesici može biti opasan po zdravlje – evo zašto

Stručnjaci upozoravaju da čaj u kesici može biti opasan po zdravlje – evo zašto

by admin

Količina mikroplastike povećava se u svetu oko nas, pa samim tim i u našim telima, budući da je unosimo na razne načine. Iz tog razloga, tri istraživača opisala su na koji način se sve može smanjiti apsorpcija opasnih malih čestica plastike, a jedan od njih je i izbegavanje čaja iz plastičnih kesica.„Mikroplastika je sveprisutna u hrani koju jedemo, vodi koju pijemo i vazduhu koji udišemo“, pišu istraživači u časopisu „Brain Medicine“. Ovo se može izbeći izbegavanjem flaša, upotrebom keramičkih posuda za mikrotalasnu pećnicu i korišćenjem kesica čaja bez plastike.Drugi tim je nedavno pronašao znatno više malih plastičnih čestica u uzorcima jetre i mozga ljudi koji su umrli 2024. nego kod onih iz 2016. Koncentracija je takođe bila mnogo veća u mozgu nego u jetri ili bubrezima, objavio je tim koji je predvodio Metju Kampen sa Univerziteta u Novom Meksiku u časopisu „Nature Medicine“. Ovo drastično povećanje koncentracije plastike u mozgu za samo osam godina izuzetno je zabrinjavajuće, rekao je glavni autor Nikolas Fabijano sa Univerziteta u Otavi, piše metropolitan.si.Mikroplastika prevazilazi krvno-moždanu barijeruU mozgu su otkrivene posebno male čestice manje od 0,2 mikrometra. Sastoje se uglavnom od polietilena, koji je prisutan u mnogim svakodnevnim predmetima. Zbog svoje male veličine, može da pređe takozvanu krvno-moždanu barijeru. Efekti mikroplastike u mozgu su još uvek nejasni. Za vašu informaciju: Mikroplastika se odnosi na čestice od 1 mikrometra (0,001 milimetar) do čak 5 milimetara. Nanoplastične čestice su manje.Opasnost po život – Kako mikroplastika može oštetiti mozakSvako može da smanji unos nano- i mikroplastike, objašnjava istraživački trio. Ako osoba zadovoljava svoje potrebe za vodom isključivo iz flaša, mogla bi da unese 20 puta više čestica nego neko ko koristi samo vodu iz slavine.Mnogo štetnih materija u plastičnim kesicama čajaDrugi izvor mikro- i nanoplastike su plastične kese za čaj. Kuvanje plastične vrećice čaja na 95 stepeni Celzijusa može osloboditi značajne količine, kažu oni. Zbog toga je bolje izbegavati takve kesice čaja.Preporučuje se izbegavanje plastičnih posuda za hranu: „Zagrevanje hrane u plastičnim posudama — posebno u mikrotalasnoj — može osloboditi velike količine mikro- i nanoplastike“, upozorava Brendon Lu sa Univerziteta u Torontu. Najbolja alternativa: posude od stakla ili nerđajućeg čelika.Konzervirana hrana može da sadrži supstance dobijene od plastike, kao što je bisfenol A (BPA). U jednoj studiji, učesnici su dobijali supu u konzervi pet uzastopnih dana, nakon čega su im se nivoi BPA u urinu povećali nekoliko puta. Druga američka studija je otkrila da visoko obrađena hrana sadrži znatno više mikroplastike nego minimalno prerađena hrana.No, pomenuti trio u svemu tome vidi i jedan pozitivan rezultat: „Jedan od aspekata rezultata koji najviše obećava je nedostatak korelacije između starosti i akumulacije mikroplastike.“ Ovo sugeriše „da telo, uprkos uticajima okoline, ima mehanizme za izlučivanje ovih čestica kroz znoj, urin i izmet“. Postoje brojni dokazi iz ćelijske kulture i studija na životinjama da plastične čestice mogu podstaći upale, poremećaje imunog sistema, metaboličke poremećaje, abnormalni razvoj organa i rak, dodali su istraživači.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar